Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) apreciaza ca decizia Guvernului privind modificarea regimului accizelor la tutun este discriminatorie, favorizand unele companii din domeniu si urmand sa determine inchiderea capacitatilor de productie ale SNTR.

Actionarul majoritar al SNTR, Tobacco 2003/UE Consortium, considera ca politica Guvernului privind majorarea accizelor "creeaza premisele unui regim de concurenta neloiala" si "are rolul de a bulversa piata producatorilor de tutun si a favoriza companiile producatoare de branduri considerate de lux", se arata intr-un comunicat al SNTR.

"Urmare a masurii adoptate, acciza la tigarile de lux se majoreaza cu 2.000 de lei pe pachet, in vreme ce la tigarile ieftine, accesibile consumatorilor cu venituri reduse, acciza se majoreaza cu 5.000 de lei pe pachet. Aceasta va face ca un fumator cu venituri mici sa fie nevoit sa cheltuiasca aproximativ 5.000-6.

000 de lei de lei in plus pentru un pachet fata de pretul actual, in vreme ce un fumator cu venituri peste medie va scoate din buzunar pentru un pachet de tigari doar 2.000-3.000 de lei in plus", se precizeaza in comunicat.

Actionarii SNTR il acuza pe ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, ca s-a consultat cu reprezentantii unei singure companii din domeniu, favorizata de noile cote ale accizelor.

"Tobacco 2003/UE Consortium este indignat de situatia creata si considera ca Guvernul s-a amestecat in mod nepermis in piata tigaretelor si a defavorizat in mod evident situatia singurului producator de pe piata romaneasca ce incurajeaza industria tutunului din Romania si care a folosit in fabricarea tigaretelor 99,73% din intreaga productie interna", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat saptamana trecuta de Guvern, accizele pentru tigarete vor fi majorate, la 1 aprilie, la 9,10 euro/1.000 tigarete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediul al celei mai vandute categorii de pret (acciza ad valorem). Acciza pentru tigari si tigari de foi va creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete.

Pentru tutunul destinat fumatului si pentru cel destinat rularii in tigarete a fost stabilita o acciza de 29,51 euro pe kilogram. "Daca nu vor avea loc schimbari urgente ale reglementarilor legale recent adoptate, Tobacco 2003/UE Consortium va fi nevoit sa inchida capacitatile de productie in functiune in acest moment, sa concedieze aproape 90% din cei 1.

500 de salariati si sa renunte la achizitionarea de tutun romanesc", arata SNTR. Actionarii SNTR precizeaza ca inteleg necesitatea cresterii accizelor la tutun, insa fara favorizarea unui producator, si anunta ca va folosi toate instrumentele legale pe care le are la dispozitie pentru a-si apara drepturile.