De importanta strategica sunt insa societatile energetice, aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, institutie care a dus pana acum greul privatizarilor, se apropie de finalul existentei.

Greul administrarii procesului de privatizare va fi dus anul acesta de Ministerul Economiei si Comertului. Pana acum, MEC a realizat cea mai valoroasa privatizare, si anume a Societatii Nationale a Petrolului PETROM. Acum a venit randul societatilor energetice.

TRANSFER DE PROPRIETATE. Experienta acumulata la privatizarile filialelor Banat si Dobrogea, respectiv Moldova si Oltenia, va inlesni procesul pentru vanzarea celorlalte 4 sucursale ale Electrica. Atractivitatea la privatizare depinde de potentialul afacerii fiecarei filiale.

Pana la 11 aprilie, Electrica Dobrogea si Electrica Banat vor putea trece in proprietatea grupului italian Enel, care si-a adjudecat pachetele lor majoritare de actiuni, in iulie 2004, pentru 112 milioane de euro. Intarzierea provine din clarificarea regimului de concesionare a serviciului public de distributie.

In 4 si 5 aprilie se vor semna si contractele de privatizare a filialelor Electrica Moldova si Electrica Oltenia cu firmele E.ON Germania, respectiv CEZ Cehia, iar transferul de proprietate se va produce pana la sfarsitul lunii iunie. Ca si in cazul celor dintai filiale vandute, se negociaza un pret pentru cate un pachet de 24,62% din actiuni si o majorare de capital cu pana la 51%.

Electrica Oltenia opereaza in judetele Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea, are un capital social de 4.651 miliarde de lei si 1,36 milioane de clienti. Vinde anual 6.800 GWh si profitul brut preliminar pe 2004 este de 880 de miliarde de lei. Electrica Moldova, cu un capital social de 4.312 miliarde de lei, vinde 4.

100 GWh anual catre 1,31 milioane de clienti din judetele Suceava, Iasi, Botosani, Bacau, Vaslui si Neamt, dar profitul brut provizoriu este de doar 184 de miliarde de lei.

MUNTENIA – CEA MAI VALOROASA. Consultantul PriceWaterHouseCoopers a propus vanzarea unui pachet de 61% din actiunile filialei Electrica Muntenia Sud, socotita de ministrul Codrut Seres o "perla a societatii Electrica". "Consultantul apreciaza ca am putea obtine un pret mult mai bun, decat daca am privatiza 51%", adauga Seres.

Anuntul de privatizare va fi publicat pana la 1 iunie 2005, iar termenul de depunere a ofertelor ferme de catre investitorii preselectati este 20 noiembrie 2005. Si-au anuntat deja interesul Enel (Italia) si CEZ (Ce hia), cat si grupul german RWE. Finalizarea tranzactiei ar putea avea loc pana la sfarsitul anului 2006.

Majorarea pachetului are legatura si cu eventuala participare a BERD si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale).

Toti analistii considera ca Muntenia Sud este o "stea" a privatizarii Electrica, chiar daca, potrivit rezultatelor provizorii pe anul trecut, ar putea inregistra pierderi de 691 de miliarde de lei. Filiala opereaza in Bucuresti, unde densitatea de mari clienti este foarte atractiva, dar si in judetele Ilfov si Giurgiu.

Altfel spus, de pe o arie mai mica, livrarile sunt mai mari, dar si creantele neincasate.

RANDAMENTE. Autoritatile sunt insa optimiste privind recuperarea datoriilor, pana intr-atat incat Codrut Seres se asteapta ca, de exemplu, la finalizarea vanzarii filialelor Banat si Dobrogea sa se incaseze ceva mai mult decat cele 112 milioane angajate de cumparatorul ENEL al pachetelor majoritare de actiuni. Faptul se simte deja in profitul Filialei Banat, de 1.

175 de miliarde de lei, mai mare decat al oricarei alte filiale. Pe de alta parte, raportand cifra de afaceri a fiecarei filiale la capitalul social, obtinem un randament al acestuia in vanzari si totodata unul dintre argumentele pentru care Muntenia Sud este o "stea" printre filialele Electrica.

Potrivit datelor preliminare pe 2004 ale Electrica, la fiecare leu din capitalul social al Munteniei Sud au corespuns vanzari de 6,35 lei, mai mult decat randamentul capitalului Filialei Muntenia Nord (4,2) si mai mult decat dublu fata de cele ale filialelor Banat (randament: 3,15), Oltenia (3,01), Dobrogea (3,0), Transilvania Nord (2,96), Transilvania Sud (2,64) si Moldova (2,38).