Proprietarii a doua mari banci, Banca Comerciala Romana (BCR) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), se vor schimba anul acesta. Momentul nu poate fi stiut sigur, dar Guvernul este interesat sa realizeze privatizarea anul acesta.

BCR. In Banca Comerciala Romana, statul roman este cel mai mare actionar si mai detine 36,88% din actiuni prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Ceilalti doi mari actionari sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Corporatia Financiara Internationala, fiecare cu 12,5%, plus o actiune de control. La CEC, statul este unic actionar.

"Prioritatea in procesul de privatizare pe anul acesta o constituie privatizarea BCR-ului", considera Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS. De ea sunt interesate mai multe banci importante. Numai anul acesta, HVB, Deutsche Bank, Raiffeisen Bank, Erste Bank si Unicredit si-au anuntat sau si-au reafirmat intentia de a participa la privatizarea BCR.

HVB va participa la privatizarea BCR daca nu reuseste sa preia CEC.

Momentul este bun. S&P tocmai a imbunatatit la "BB minus" ratingul BCR pe termen lung. "Sunt convins ca privatizarea BCR-ului va fi facuta in conditii transparente si foarte bune pentru statul roman: exista un interes mare pe piata, un interes apreciabil, atat pentru BCR, cat si pentru cealalta institutie bancara care va fi privatizata anul acesta, ma refer la CEC", apreciaza Zbarcea.

Acesta mai considera ca este necesara o perioada de patru luni intre cele doua privatizari.

CEC. Pana la privatizare, Casa de Economii si Consemnatiuni a trecut printr-un proces de restructurare. Consultantul ales pentru privatizarea bancii este Banca de Investitii JPMorgan PLC. CEC are active totale in valoare de peste 46.

000 miliarde de lei (circa 1,13 miliarde de euro) si a obtinut, la 31 iulie 2004, un profit brut de 569,1 miliarde de lei, cu peste 100 la suta mai mult decat in perioada similara a anului anterior, depasind cu 18 la suta profitul prevazut pentru intregul an 2004.

SEF NOU

Ministrul Finantelor Publice, Ionel Popescu l-a numit ieri pe Eugen Radulescu in functia de presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni. Acesta l-a inlocuit din functie pe Enache Jiru, care a preluat conducerea bancii in luna august 2004. Eugen Radulescu a fost presedinte al Bancii Agricole pana la momentul vanzarii acesteia in anul 2001.

Radulescu a detinut apoi functia de consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu. Radulescu cunoaste indeproape situatia CEC, deoarece este reprezentatul BNR in comisia de privatizare a acestei banci.

Desi pana acum nu au fost invocate oficial motivele schimbarii lui Enche Jiru din functia de pesedinte al CEC, surse din sistemul bancar ne-au declarat ca ministrul finantelor era nemultumit de faptul ca Jiru era membru PSD.