Presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost pus oficial sub acuzare, marti, de catre procurorii Parchetului instantei supreme, in cazul Petromidia, omul de afaceri sustinand ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt nefondate si tendentioase.

Patriciu a afirmat, dupa intalnirea de aproximativ o ora si jumatate, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca acuzatiile sunt tendentioase si ca au asupra lui "un impact de suflet si personal".

"Sunt convins ca aceasta investigatie, care este bine venita, de altfel, se va termina cu bine", a declarat Dinu Patriciu.

Principalul actionar la grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, este dat in consemn la frontiera, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Marti, dupa intalnirea cu procurorii, Patriciu a respins toate cele trei invinuiri care i-au fost aduse, sustinand ca sunt nereale. El a declarat ca va mai reveni la audieri in 12 aprilie.

Tot marti dimineata, trei persoane din conducerea rafinariei Petromidia s-au prezentat la Parchetul instantei supreme, pentru a li se prezenta acuzatiile ce li se aduc si pentru a li se solicita lamuriri.

Dosarul privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ancheta vizeaza modul de privatizare a SC Petromidia SA si de stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata, valoarea comerciala reala si instrainarea activelor rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol.

Cercetarile mai vizeaza modul de inregistrare in evidenta contabila a societatii a unor venituri in valoare de 971 de miliarde de lei.

Potrivit sursei citate, acesti bani ar reprezenta venituri neinregistrate provenite din vinzarea unor produse finite, a altor "produse finite" date cu imprumut altor rafinarii fara documente de livrare si facturi stornate.

Procurorii vor sa stabileasca daca nu cumva a fost schimbata destinatia sumei de 4.837 de miliarde de lei reprezentind taxa de drum (incasata prin stopaj la sursa) si daca nu cumva aceasta a fost folosita in interes propriu, pentru firmele din grupul Rompetrol, precizeaza Ministerul Public.

Potrivit aceleiasi surse, cercetarile privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA se incadreaza in anchetele desfasurate in zona afacerilor cu petrol.

In acelasi context, procurorii deruleaza anchete la rafinariile Rafo, Carom, Petromidia, Astra si Vega, privind raporturile comerciale cu mai multi beneficiari ai produselor petroliere: SC Dany Group SA, Grupul de Firme VGB, SC Star Com Oil SRL, SC Best Auto SRL.

  • A inceput urmarirea penala in dosarul Petromidia