Raportul, dat ieri publicitatii, arata ca media audiovizuala a fost varful de lance al campaniei politice agresive, cu accente propagandistice.

Fosta putere PSD este acuzata de intensificarea presiunilor asupra media pana la nivelul in care aceasta a devenit un instrument esential in lupta electorala, a aratat directorul AMP, Mircea Toma.

Raportul prezinta o cazuistica "deloc exhaustiva" ce demonstreaza presiunile la care presa a fost supusa pe parcursul anului trecut: achizitionarea de institutii media, folosirea abuziva a institutiilor statului de catre autoritati ca instrumente de santaj impotriva presei, publicitatea de stat si iertarea obligatiilor fiscale, amenintari, agresiuni si chiar achizitionarea tirajelor unor ziare

inainte ca acestea sa ajunga la cititori.

Raportul detaliaza o serie de cazuri de rasunet anul trecut - prestatia electorala pro-PSD a SRR si TVR si conflictele dintre jurnalisti si patronate la Evenimentul Zilei si Romania libera.

In privinta posturilor publice raportul este transant: ambele au dovedit grave disfunctionalitati, in special la nivel de management.

In cazul Evenimentul Zilei, AMP arata ca recunoaste dreptul patronatului de a numi managementul executiv si editorial al ziarului, dar si dreptul jurnalistilor de a-si exercita profesia fara ingerinte din partea patronatului. Dupa schimbarile din iarna, evolutia ziarului nu a confirmat suspiciunile privind o posibila aservire a ziarului fata de PSD sau transformarea sa in tabloid, arata AMP.

Acelasi lucru este valabil si in privinta Romaniei libere, cu precizarea ca jurnalistii protestatari care au sustinut pozitia directorului PM Bacanu in conflictul cu WAZ nu au adus dovezi suficiente in sprijinul acuzatiilor adresate de ei patronatului.

Dupa instalarea noului guvern, reprezentantii AMP sustin ca nu s-a schimbat nimic in privinta legislatiei, mai ales cand vine vorba despre prezenta calomniei in Codul Penal. Singurul lucru pozitiv realizat de guvernul Tariceanu il reprezinta masurile promise prin care ar urma sa fie rezolvat dosarul "publicitatii de stat", au spus ei.