Primii romani rapiti in Irak: doi ziaristi de la «Prima TV» si unul de la «Romania libera».

Luni seara, in jurul orei 20.00, trei jurnalisti romani au fost rapiti din fata Hotelului Mayflower, din apropierea Ambasadei Romaniei la Bagdad. Este vorba despre Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci, de la Prima TV, si Ovidiu Ohanesian, de la Romania Libera.

Simona Marinescu, coordonatorul regional de politici sociale in Orientul Mijlociu a spus ca jurnalistii s-au expus mult dupa intalnirile pe care le-au avut la Bagdad si probabil ca informatia a fost vanduta si speculata.

Conform unei note primite si difuzate de site-urile islamice, gruparea afiliata Al-Qaida, condusa de teroristul sunnit Abu Mussab al-Zarqawi, este responsabila de rapirea ziaristilor romani, precum si a unui jurnalist american.

Mohamad Munaf, sponsorul si «calauza» sunnita, poate fi cheia rapirii

(V. date registrul Comertului Munaf Mohamed)

A patra persoana luata de rapitori din hotelul Mayflower este omul de afaceri (V. date registrul Comertului Munaf Mohamed). El are afaceri in Romania si tripla cetatenie: irakiana, americana si romana. (V. date registrul Comertului Munaf ) a fost initiatorul, sponsorul, ghidul si translatorul acestei deplasari.

Din informatiile noastre rezulta ca Munaf a organizat aceasta documentare pentru a prezenta Irakul la momentul transferului de putere, de la guvernul sunnit interimar spre cel siit, desemnat in urma alegerilor din 10 ianuarie. Orientarile religioase si politice ale lui Munaf il indreptau spre aripa sunnita, minoritara

Munaf este in atentia Parchetului General, fiind cercetat pentru evaziune. Se inmultesc ipotezele legate de cvadrupla rapire: pe langa avertismentul dat Romaniei pentru politica sa militara si posibila revendicare financiara pentru eliberarea celor trei, apare si ipoteza pedepsirii sustinatorilor sunniti.

Hayssam: Mi-au dat 24 de ore ca sa strang banii, spunand ca altfel ii omoara pe toti

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam sustine ca a primit ieri doua telefoane de la rapitori. Ei l-au contactat pentru ca stiau, probabil de la Munaf, ca ostaticul si Hayssam sunt prieteni de peste 25 de ani si fac afaceri impreuna.

La primul telefon, un barbat, care vorbea o araba agramata, a cerut 4 milioane de dolari in schimbul ostaticilor. La al doilea apel, rapitorul a spus ca, daca nu primeste banii in 24 de ore sau daca sunt alertate autoritatile, prizonierii vor fi omorati.

Luni seara, Hayssam a vorbit pentru ultima oara cu Munaf, care era fericit pentru ca reusisera interviul cu o oficialitate irakiana. Ieri, un reprezentant de la Consiliul Local a spus ca zona este nesigura si astfel de evenimente sunt frecvente.

  • Document RevistaPresei.ro:
    Date Registrul Comertului Munaf Mohamed)