Locuitorii Asiei de Sud-Est se confrunta cu o noua tragedie. Un cutremur cu magnitudinea de 8,7 grade pe scara Richter a zguduit, luni seara, regiunea, inca grav afectata de valurile Tsunami din 26 decembrie anul trecut. Seismul a avut epicentrul in largul Insulei Sumatra, (Arhipelagul Indonezian) si a fost urmat de cateva zeci de replici.

Cea mai puternica dintre ele s-a produs ieri-dimineata si a atins o magnitudine de 6,7 grade. Bilantul dezastrului se modifica de la o ora la alta. Deocamdata, autoritatile au confirmat moartea a 1.000 de persoane si ranirea altor 500. Oficialii avertizeaza insa ca numarul victimelor ar putea creste dramatic, pe masura ce operatiunile de salvare continua.

Potrivit echipelor de interventie, bilantul final al catastrofei ar putea depasi 20.000 de morti. In plus, pagubele materiale sunt considerabile.

Seismul s-a resimtit cel mai puternic, in Indonezia, Sri Lanka, India, Malaezia, Thailanda, Singapore si chiar in Japonia. Trepidatiile au provocat si un val Tsunami de mici dimensiuni, care, din fericire, nu a produs decat panica. La cateva ore dupa cutremur, autoritatile statelor afectate au anuntat ca pericolul aparitiei unor valuri uriase a trecut.

Cu toate acestea, oamenii au inceput sa-si paraseasca in masa locuintele, speriati de eventualitatea producerii unei noi catastrofe naturale.

Oras in ruine

Cel mai grav afectat a fost orasul Gunung Sitoli, situat pe mica insula indoneziana Nias. Aici, cutremurul s-a resimtit in toata forta lui, timp de aproape trei minute. Peste 80 la suta din cladirile din Gunung Sitoli au fost transformate in ruine, iar echipele de interventie se tem ca multi dintre localnici, au ramas blocati sub daramaturi. In orasel traiau aproximativ 27.000 de oameni.

Cam o treime din ei si-au parasit casele aseara, imediat dupa seism, si s-au refugiat in zone mai putin periculoase. Autoritatile nu stiu nimic depre soarta celorlalti. Echipele de interventie se lupta sa salveze eventualii supravietuitori, insa, pronosticurile lor sunt extrem de submbre. Atat autoritatile, cat si rudele celor disparuti se pregatesc pentru cel mai negru scenariu.

Seismul a distrus aproape toate podurile si a blocat caile de acces spre multe zone ale orasului. Astfel ca misiunea echipelor de salvare este mult ingreunata.

Gungung Sitoli era, pana de curand, una dintre principalele atractii turistice ale insulei Nias. Distrugerea lui va provoca pierderi imense in bugetul statului Indonezian, iar reconstructia localitatii ar putea dura zeci de ani.

Catastrofa la indigo

Cutremurul de marti s-a produs pe aceeasi falie tectonica pe care s-a declansat si seismul din 26 decembrie 2004. Atunci, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter a provocat mai multe valuri tsunami uriase, care au lovit violent coasta Asiei.

Furia apelor a lasat in urma un adevarat prapad: peste 350.000 de morti, zeci de mii de raniti si milioane de oameni ramasi fara un acoperis deasupra capului.

Aparuta la doar trei luni dupa tragedia de anul trecut, noua miscare telurica a raspandit panica printre locuitori si le-a reinviat cele mai sumbre amintiri. De aceasta data insa, oamenii au stiut cum sa reactioneze. Deindata ce au simtit primele trepidatii, localnicii au inceput sa se pregateasca de evacuare.

In timp ce femeile impachetau in graba lucrurile necesare, barbatii cautau mijloace de deplasare.

In mai putin de o jumatate de ora, sute de mii de persoane erau pe drum, in cautarea unui adapost mai sigur. Pe jos, in masini, in carute, biciclete sau alte atelaje improvizate, oamenii se grabeau sa-si salveze vietile.

Multi dintre refugiati si-au parasit cu tristete casele abia reconstruite dupa catastrofa din 26 decembrie. Si-au petrecut ultimele doua nopti in corturi, sub cerul liber, sau in adaposturi special amenajate. Putini dintre ei mai au acum curajul sa se intoarca la locuintele lor.

Gardianul - 30 martie 2005

Cele mai puternice cutremure din ultimul secol Miercuri 30 Martie 2005

articol preluat din Romania Libera

- 2004: ASIA - Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter s-a produs in largul insulei Sumatra, provocand pe 26 decembrie valuri tsunami care au devastat zece tari riverane Oceanului Indian. Bilantul: circa 300.000 de morti sau disparuti.

- 1964: ALASKA - Un cutremur de 9,2 grade, urmat de tsunami, s-a produs in apropiere de Stramtoarea Prince William si s-a soldat cu peste 100 de morti.

- 1960: CHILE - Un cutremur cu magnitudinea de 9,5 grade pe Richter, urmat de un tsunami devastator care a afectat mai multe tari riverane Oceanului Pacific, a provocat moartea a 5.700 de persoane in Chile, 61 in Hawaii si 130 in Japonia.

- 1957: ALASKA - Un cutremur de pamant de 9,1 grade loveste insulele Andreanof si provoaca un tsunami important.

- 1952: URSS - Peninsula Kamceatka, din est, este afectata de unul dintre cele mai puternice cutremure, de 9 grade, care provoaca un tsunami devastator, resimtit pana in Chile si Peru si soldat cu 2.300 de morti.

- 1950: TIBET-INDIA - Un cutremur (8,6 grade) provoaca moartea a peste 1.500 de persoane in Tibet si in provincia indiana Assam.

- 1938: INDONEZIA - Un cutremur de 8,5 grade provoaca repetate valuri seismice.

- 1906: ECUADOR - Un seism de 8,8 grade, produs in largul coastelor Columbiei si Ecuadorului, provoaca un tsunami devastator, care cauzeaza moartea a circa 1.000 de persoane.

- 1923: URSS - Kamceatka este lovita de un cutremur de pamant de 8,5 grade pe scara Richter.

Romania Libera - 30 martie 2005