Infrangerea de pe propriul teren cu Olanda coroborata cu esecul din Cehia si remiza "amarata" de la Erevan au scos, practic, Nationala de fotbal a Romaniei din lupta pentru calificare la Campionatul Mondial din 2006. Astfel, aceasta deplasare la Skopje pentru meciul de astazi cu Macedonia s-a transformat mai mult intr-o simpla...

excursie! Plecati bosumflati pe toata lumea, de parca nu ei sunt principalii vinovati pentru catastrofalul parcurs din actualele preliminarii,"tricolorii" nu au in Macedonia decat varianta victoriei! Nu ca aceste trei puncte ne-ar mai ajuta cu ceva in lupta calificarii, chiar daca superoptimistii ii mai vad pe baietii lui Victor Piturca in Germania, ci pentru simplul fapt ca orice alt rezultat

ar insemna sfarsitul carierei la nationala a majoritatii jucatorilor care compun lotul actual. Asta pentru ca ar fi inadmisibil ca "generatia laudarosilor" sa mai calce stramb inca o data si in fata cui?

Adversarii sunt la pamant

"Nesansa" lui Chivu si compania e ca adversara noastra de astazi a avut o serie catastrofala de trei meciuri, care a trimis-o, practic, in ultima grupa valorica de pe Batranul Continent.

Daca esecul de la Skopje in fata Cehiei era, totusi, previzibil, infrangerea din Andorra si egalul "smuls", pe teren propriu, in fata aceluiasi adversar au fost, sa recunoastem, niste rezultate de domeniul fantasticului! In aceste conditii, daca nu invingem Macedonia, intrebarea fireasca ar fi: cum ar mai putea emite pretentii de nationala niste jucatori care nu pot sa bata o reprezentativa ce

a fost pur si simplu umilita in "dubla" cu minuscula Andorra? Este adevarat, Macedonia a reusit sa incurce Olanda, dar de atunci a curs multa apa pe Raul Vardar! Bineinteles, si selectionerul Victor Piturca va fi pus la zid, in cazul in care echipa sa nu va obtine victoria.

Sa ai obiectiv calificarea echipei nationale la turneul final al CE din 2008 si sa introduci pe teren o formatie batrana, cu patru jucatori trecuti binisor de 30 de ani, plus alti trei fotbalisti cam de aceeasi varsta in lot e prea mult! Indiferent de motivele invocate, Piturca are obligatia de a forma o echipa tanara, competitiva, care sa joace la victorie, indiferent de adversarul intalnit.

Ceea ce, sa recunoastem, nu este cazul selectionatei de astazi. Sa speram, insa, ca "tricolorii" vor obtine, astazi, la Skopje, toate punctele puse in joc. Altfel, baietii lui Piturca vor fi mai slabi cotati ca jucatorii din Andorra!

Pariaza cineva pe scor corect?

Presedintele Federatiei Macedonene de Fotbal, Haralambie Hagi-Risteski, este contestat de microbistii din tara sa mai vehement decat il blameaza iubitorii fotbalului din Romania pe Mircea Sandu. "Boss-ul" macedonean este patronul casei de pariuri "Lucky Sport", prin intermediul careia s-a implicat in trucarea mai multor rezultate ale unor partide de fotbal.

Hagi-Risteski a venit la conducerea Federatiei de la clubul Pobeda Prileb, grupare care a fost in centrul unui imens scandal. Se spune ca inaintea partidei dintre formatia din Prilep si Pyunik Erevan, din preliminariile Ligii Campionilor, castigat de armeni, jucatorii lui Pobeda au pariat sume mari pe victoria adversarilor. Pariurile au fost facute la alte agentii decat cea a lui Hagi-Risteski.

Cel mai recent caz in care a fost implicat conducatorul fotbalului macedonean are legatura chiar cu preliminariile lui CM 2006. Se vorbeste ca rezultatele total neasteptate din dubla Macedonia – Andorra (0-0 si 0-1) au fost "opera" lui, de pe urma carora a castigat foarte multi bani, pariind la agentii din strainatate.

Lotul Macedoniei: Jovcev (FK Skendija), Milosevski (Sebatspor), Pacovski (FK Pelister) – Bozinovski (Kamen Ingrad), Grncarov (Metalurg Donetk), Noveski (Mainz), Petrov (Lokomotiv Plovdiv), Sedloski (Dinamo Zagreb), Vasoski (Eintracht Frankfurt) – Grozdanovski (Omonia Nicosia), Ignatov (FK Rabotnicki), Jancevski (Varteks Varadzin), Kralevski (FK Rabotnicki), Krstev (FC Groningen), Mitrevski

(Grasshoppers), Popov (Litex Loveci), Sumulikovski (Zenit St. Petersburg), Wandeir (Wardar Skopje) - Bajevski (Ferencvaros), Cadikovski (Zenit St. Petersburg), Pandev (Lazio), Maznov (FK Rabotnicki).

Macedonenii nu au miscat in fata noastra

ROMANIA - MACEDONIA 4-2 (2-0) – 20.08.1997, Bucuresti

Au marcat: V. Moldovan-36’, 68’, Galca-40’, I. Dumitrescu-66’/ Djokici-52’, 90’.

ROMANIA: Stelea – D. Petrescu, Prodan (74’ Ciobotariu), Dobos, Selymes - D. Serban, Galca (82’ G. Popescu), Gh. Popescu, I. Dumitrescu – V. Moldovan (77’ Craioveanu), Ad. Ilie. Antrenor: A. Iordanescu.

MACEDONIA – ROMANIA 0-3 (0-2) – 14.12.1996, Skopje

Au marcat: Gh. Popescu-36’, 45’, 90’

ROMANIA: Stelea – D. Petrescu, Prodan, Dobos, Selymes - D. Munteanu (84’ Stanga), Galca, Gh. Popescu, Filipescu – Craioveanu (67’ Panduru), Vladoiu (88’ I. Viorel). Antrenor: A. Iordanescu.

ROMANIA – MACEDONIA 2-1 (1-0) – 04.09.2004, Craiova

Au marcat: Pancu-15’, Mutu-87’/ Vasovski-75’

ROMANIA: Lobont - Stoican, Iencsi, Fl. Moldovan, Rat – Fl. Petre, Soava, Pancu (62’ Marica), Dica (80’ Neaga) - Mutu, Danciulescu (46’ Cernat). Antrenor: A. Iordanescu.

Ciprian Iana, Victor Partan