Revenirea in forta a monedei americane are ca efect imblanzirea cotatiei barilului de petrol, dovada stand titeiul Brent, care a pierdut 1,30 de dolari/baril, ajungand la valoarea de 52,60 de dolari.

Petrolul american a incheiat ieri la 53,68 de dolari/baril, mult sub varful de 56,15 dolari/baril, la data de 17 martie anul curent.

Dolarul s-a apreciat puternic in raport cu yenul japonez, ajungand la o cotatie de 107,38 de yeni pentru un dolar, cea mai mare valoare a monedei americane din ultimele cinci luni.

Ieri, dolarul a atins cea mai ridicata cotatie in raport cu moneda unica europeana, din ultimele sase saptamani.

Cu toate acestea, aurul negru ramane in continuare cu 25% mai scump ca la inceputul anului, iar cererea inregistreaza noi cresteri.

Unii analisti sunt de parere ca statul chinez ar putea introduce o taxa pe importurile de petrol, situata in intervalul 20-50% din valoarea cantitatii importate, pentru a domoli setea de petrol a economiei sale, cea mai mare parte a cererii venind din partea industriei.

In acelasi context, in Statele Unite pretul unui galon de benzina (3,78 de litri) a atins o noua valoare critica, de 2,15 dolari.

Cea mai scumpa benzina vanduta vreodata pe teritoriul Statelor Unite a fost in 1981, la un pret ajustat in functie de inflatie de 3,08 de dolari/galon.