Comisia de externe a Parlamentului European a aprobat miercuri aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007. Parlamentul European se va pronunta pe aceasta tema in sedinta plenara pe 13 aprilie, urmand ca semnarea tratatului de aderare cu cele doua tari sa se realizeze pe 25 aprilie.

Romania a intrunit 59 de voturi pentru, doua impotriva si noua abtineri, iar pentru Bulgaria 71 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Raportorul PE pentru Romania, Pierre Moscovici, a vorbit despre o majoritate larga, care indica - in opinia sa - si tendinta votului decisiv din plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Potrivit AFP, Uniunea Europeana, a introdus mai multe "clauze de salvgardare" in cazul Romaniei si Bulgariei care pot amana cu un an aderarea lor efectiva daca cele doua tari nu sunt pregatite pentru aderare pana la 1 ianuarie 2007.

AFP arata ca Uniunea Europeana a impus Romaniei, o clauza de salvgardare deosebit de stricta, fara precedent pentru o tara candidata.

Aceasta clauza va putea fi activata prin intermediul unui vot majoritar din partea statelor membre ale UE daca Romania nu va fi suficient de pregatita in domeniile justitiei, afacerilor interne si concurentei.