Un studiu dat publicitatii miercuri de PricewaterhouseCoopers arata cresterea interesului investitorilor straini pentru Europa Centrala si de Est (CEE) reflectat de majorarea cu 31 la suta a numarului de fuziuni si achizitii in aceasta zona geo-economica.

Analiza PricewaterhouseCoopers include peste 1.200 tranzactii din domeniul privat, facute publice, ca si 350 de privatizari, in noua tari din regiune: Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Slovenia).

Din punct de vedere economic, anul 2004 a fost unul foarte bun pentru Romania, iar activitatea de fuziuni si achizitii nu a facut exceptie.

In 2004, cresterea economica a depasit asteptarile autoritatilor, fiind cea mai mare din ultimii 15 ani, inflatia a scazut pentru prima data sub pragul de 10% si investitiile straine directe au insumat aproape 5 miliarde dolari (4 miliarde euro), scotand in evidenta interesul crescut al investitorilor straini.

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii a crescut semnificativ in 2004, fiind estimata la 1,4 miliarde dolari. Comparativ cu anul 2003 aceasta reprezinta o crestere de 157%, una dintre cele mai mari din regiune.

Potrivit studiului, Romania se situeaza pe locul sase intre cele noua tari monitorizate din punct de vedere al valorii pietei de fuziuni si achizitii (la fel ca in 2003), in urma pietelor mai dezvoltate cum ar fi Rusia, Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia.

Startul privatizarii in sectorul energiei a avut loc, mai multe societati importante fiind vandute unor investitori strategici. Astfel, s-au semnat contracte de privatizare pentru societatea nationala de petrol, societatile de distributie a gazelor si doua societati de distributie a energiei electrice.

O suma record pentru Romania, estimata la 2,9 miliarde euro, s-a inregistrat in 2004, reprezentand 53 de privatizari facute publice. Marea majoritatea privatizarilor au avut loc in industria prelucratoare in timp ce in sectorul energiei au fost cele mai mari tranzactii.

Privatizarea din sectorul energiei este vazuta de catre investitori ca un element cheie al eforturilor Romaniei pentru integrare in UE in 2007.

Cele mai active sectoare ale industriei din punct de vedere al fuziunilor si achizitiilor au fost industria prelucratoare, telecomunicatiile, serviciile financiare si industria alimentara si de bauturi.

Pentru urmatorii doi ani, alte importante privatizari sunt asteptate pentru care procesul de privatizare a fost initiat deja sau va incepe in 2005, cum ar fi societati de distributie a energiei electrice si complexe energetice in sectorul energiei, Banca Comerciala Romana si CEC in sectorul bancar, sau Societatea Nationala de Radiocomunicatii si Postelecom in sectorul telecomunicatiilor.

Investitorii straini au realizat 76% din totalul tranzactiilor, dezvaluind faptul ca si firmele romanesti prefera parteneri strategici cu potential financiar superior firmelor locale.

Austria s-a situat in topul investitorilor, cu sapte tranzactii, urmata de SUA cu cinci tranzactii si Germania cu patru.

Austria se situeaza pe prima pozitie si din punct de vedere al valorii tranzactiilor, cu aproximativ 433 milioane dolari, cei mai mari investitori fiind Kronospan, Immofinanz, Meinl European Land si Lasselsberger, urmata de Canada cu 300 milioane (cresterea numarului de actiuni detinute de TIW in Mobifon) si Ungaria cu 117 milioane (prin achizitiile facute de OTP Bank si MOL).

Este de asteptat ca fluxul de capital strain sa continue sa creasca prin fuziuni si achizitii, datorita faptului ca atat costurile scazute cu salariile cat si riscul economic si politic scazut, fac din tara noastra un loc perfect pentru mutarea unitatilor de productie a diferitelor companii in Uniunea Europeana, aici.