O Romanie intreaga asteapta cu sufletul la gura vesti despre soarta celor trei jurnalisti rapiti la Bagdad. Au trecut mai bine de 48 de ore de la disparitia lor si inca nu exista o confirmare oficiala a rapirii.

Singura persoana care afirma ca a fost contactata telefonic de un necunoscut care i-a cerut, in limba araba, rascumparare in schimbul eliberarii ostaticilor este omul de afaceri romano-sirian Omar Hayssam.

Acesta a declarat presei, luni, ca a primit doua apeluri telefonice, ca i s-au cerut bani si ca este dispus sa ofere suma ceruta pentru a fi pusi in libertate Marie Jeanne Ion, Eduard Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si insotitorul lor irakian, Mahomad Munaf.

Ieri, inregistrarea convorbirilor telefonice dintre Hayssam si pretinsii rapitori a ajuns in posesia specialistilor numiti de grupul operativ constituit la Cotroceni.

FARA PROTECTIE. Daca despre identitatea raufacatorilor de la Bagdad nu avem nici o informatie, personajul contactat de acestia pentru obtinerea rascumpararii are o carte de vizita ce ne recomanda sa-i acordam intreaga atentie. Omar Hayssam, miliardar de top, membru PSD, are mari probleme cu legea in acest moment.

El se afla in plina urmarire penala, in dosare intocmite pentru spalare de bani si pentru privatizari suspecte de care ar fi beneficiat. In aceasta situatie, el este cel care a sponsorizat, prin intermediul partenerului sau irakiano-american Munaf, deplasarea jurnalistilor. Asadar, in sarcina lui Munaf a intrat inclusiv asigurarea protectiei celor trei jurnalisti.

Protectie care a lipsit cu desavarsire.

Deja, facand abstractie de avalansa de speculatii care bombardeaza redactiile, precum si de ipotezele fanteziste lansate de tot felul de pseudospecialisti, pe posturile de televiziune, putinele fapte certe sunt de natura sa creeze tabloul unei rapiri atipice, iesite din tiparele intalnite pana acum.

Cu sprijinul unor specialisti in lupta antiterorista si al unor cunoscatori ai realitatilor din Irak, am incercat sa asezam faptele in scheme logice, astfel incat sa contureze scenarii credibile.

VARIANTE. Cele patru ipoteze avansate de specialistii care ne-au acordat consultanta, si al caror nume nu le vom publica pentru ca fac parte din comunitatea de informatii, sunt urmatoarele:

A) Rapirea este o inscenare a lui Hayssam, cu urmatoarele beneficii pentru el: reabilitarea in ochii opiniei publice si a autoritatilor, in cazul unui succes al eliberarii ostaticilor; deblocarea conturilor poprite de Parchet si scoaterea din tara a ipoteticei sume destinate rascumpararii;

B) Autorii sunt banditi irakieni ageamii, asa-numitii "Ali Baba", care asteapta o rascumparare nu foarte piperata. In acest caz, ziaristii au fost rapiti "la intamplare";

C) Autorii sunt profesionisti, care au actionat dupa un plan bine pus la punct, in scopul obtinerii de bani ori al indeplinirii unui tel politic, cum ar fi retragerea trupelor Armatei de pe teritoriul Irakului;

D) Rapirea sa fie opera unor "borfasi", care ulterior vand "prada" profesionistilor. In acest caz, mesajul de rascumparare poate aparea in maximum 10 zile. Sa retinem ca, in acest moment, nu exista o certitudine asupra mesajului de cerere a rascumpararii.

NEGLIJENTE? In cazul primului scenariu, argumentele ar fi urmatoarele: Jurnalista Marie Jeanne Ion a fost lasata sa foloseasca telefonul mobil, pentru a vorbi, a primi si a da SMS-uri, vreme de 7 minute, intre orele 19:45 si 19:52. O greseala impardonabila din partea unor rapitori preocupati sa fuga cat mai repede cu prada din zona de risc si sa lase cat mai putine urme.

Apoi, jurnalista a pronuntat si numele localitatii spre care presupunea ca vor fi dusi. Modul in care a fost organizata deplasarea echipei de jurnalisti da impresia unei actiuni de lobby organizata de cercuri de afaceri irakiene din Romania. Aceleasi cercuri de afaceri care au probleme cu Justitia.

Care au actionat parca in deplina necunoastere a realitatilor din Irak, desi chiar calauza si organizatorul aveau relatii importante in Administratia de la Bagdad. Faptul ca, in interventiile prezentate de posturile de televiziune, parintii reporterului Prima TV pareau deosebit de calmi ridica firesti semne de intrebare.

Sa fi avut ei atat de mare incredere in Omar (aflat in relatii de prietenie cu senatorul Ion, tatal jurnalistei), incat sa-si pastreze convingerea ca el va rezolva problema in mod fericit? Chiar decizia organizatorilor deplasarii de a trimite la Bagdad o femeie blonda (supliment de risc, pentru cei care cunosc mentalitatea localnicilor) este bizara.

In fine, beneficiile ce-ar putea fi obtinute de Omar de pe urma ipoteticei posturi de salvator reprezinta un argument ce nu poate fi neglijat.

In cazul celui de-al doilea scenariu, al rapitorilor ageamii, ramane in picioare observatia privind cele 7 minute in care victimele au putut folosi telefonul mobil. Acestia ar fi capabili sa ceara rascumpararea la scurt timp dupa ce-si duc prada "la adapost". Asa se intampla cu multe persoane care sunt victimele unor astfel de bande in Irak si care nu apar, de regula, pe listele oficiale.

Acolo, trocul "Oameni contra bani" este sport national.

RISCURI IN CASCADA. Al treilea si al patrulea scenariu sunt cele mai grave. Pe masura ce trece timpul si cazul celor 3+1 rapiti devine tot mai cunoscut, creste riscul ca teroristii – de genul gruparii lui Al-Zarkawi – sa intre in posesia celor trei romani si a irakiano-americanului. Miza va creste pe masura ce trece timpul.

Miza politica, o data ce irakienii vor intelege ca o detin pe fiica unui senator al unei tari a coalitiei, precum si pe un "tradator" – irakian cu cetatenie americana. Caz in care Munaf risca tot ce e mai rau.

Faptul ca amanunte despre biografia celor patru disparuti au fost difuzate pe posturile de televiziune – monitorizate de legaturile teroriste – nu face decat sa agraveze situatia celor trei jurnalisti si sa ridice pretentiile rapitorilor. Chiar in cazul in care ar fi valabila varianta A, ochii multor grupari banditesti, dar si teroriste sunt atintiti asupra compatriotilor nostri.

TRIMISUL. In oricare dintre variante, rolul negociatorilor este foarte important. Potrivit informatiilor difuzate in presa, ieri, un negociator din partea lui Omar Hayssam, prezentat ca fiind Ayman Asha, ar fi plecat de la Bucuresti spre Bagdad, pentru a intra in contact cu rapitorii. Inteleapta alegere, un arab. Unica permisa, in astfel de cazuri, de "manualul" negocierii.

Daca unica cerere de rascumparare este cea primita de Hayssam (si aflata acum in studiul specialistilor serviciilor romanesti de informatii), atunci Ayman pleaca la Bagdad cu mandat din partea lui Hayssam. Si abilitat sa poarte in numele acestuia tratativele. Oricare dintre cele patru variante ar fi reala, sunt semne ca adevarata cheie a enigmei de la Bagdad se afla, de fapt, la Bucuresti.

Contactati de redactie pentru a-si spune parerea despre ipotezele pe care le avansam, expertul in protectie Florentin Marinescu si fostul ofiter de informatii Ion Kilin au apreciat ca oricare dintre cele patru variante este posibila.

Unele sunt mai probabile, ne spun interlocutorii, insa cel mai intelept lucru, spre binele celor trei jurnalisti, este sa se vorbeasca si sa se scrie cat mai putin despre ei, cel putin in acest moment.