Ordonanta de Urgenta nr. 24 din 24 martie 2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Incepand cu data de 1 mai 2005 vor intra in vigoare urmatoarele modificari:

• Cota de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%, cu exceptiile prevazute la art. 38. Prevederile articolului 33 (reguli speciale aplicabile vanzarii-cesionarii proprietatilor imobiliare si titlurilor de participare), exceptate si ele pana acum de la impozitul pe profit s-au abrogat.

• Venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare, cu exceptia operatiunilor de schimb sau aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale, reprezinta diferenta favorabila dintre suma realizata din instrainarea proprietatilor imobiliare, terenuri si/sau constructii, si valoarea de baza a acestora.

Valoarea de baza a proprietatilor imobiliare este, in functie de modalitatea de dobandire a imobilului:

- pretul de achizitie;

- costul constructiilor realizate de contribuabil;

- pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii, utilizat de camera notarilor publici in circumscriptia careia este situat imobilul

Nu se impoziteaza urmatoarele venituri din transferul proprietatilor imobiliare:

- venitul obtinut din transferul proprietatii asupra imobilelor, constructii si terenuri, pentru care contribuabilului i-a fost reconstituit dreptul de proprietate in conditiile legislatiei in vigoare;

- venitul obtinut din transferul proprietatii asupra constructiilor cu destinatia de locuinta si terenul aferent acestora, detinute cu titlu de proprietar o perioada mai mare de 3 ani;

- venitul obtinut din transferul bunurilor imobiliare dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv, cu cel putin 3 ani inaintea instrainarii.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil determinat potrivit prevederilor de mai sus.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, pentru calculul impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice din investitii si din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, cota de impozit este de 16%.

• In cazul autoturismelor sau al autoturismelor de teren din import, inclusiv rulate, introduse in tara in baza contractelor de leasing initiate dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, baza de impozitare pentru accize este valoarea de intrare la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale, dupa caz, datorate la momentul inchiderii operatiunii de import.

Incepand cu data de 1 iunie 2005 vor intra in vigoare urmatoarele modificari:

• Va creste nivelul accizelor astfel:

- La bere produsa de producatorii independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200 mii hl - de la 0,30 euro/U.M., va creste la 0,43.

- La tigarete la 1.000 bucati de la 5,73euro/U.M. + 31%, accizele vor creste la 9,10euro/U.M. + 30%.

- La benzine fara plumb la tona de la 353,00 euro/U.M. va creste la 425,06 euro/U.M.