Alaturi de Justitie, Televiziunea Romana este institutia in care sistemul pesedist a gasit un teren fertil si a dat roade imbelsugate. Unitatea de masura kilogramul-obedienta. De aici si inversunarea mobilizatoare pe care ele o opun oricarei incercari de schimbare.

Dat fiind romanul fluviu ce le consemneaza gafele, neprofesionalismul si pupaturile unsuroase pe obrajii trandafirii ai stapanilor, e normal ca acum fiecare tentativa de a readuce lucrurile la normal sa fie resimtita drept un atentat direct la propriul scaun. Similitudinile dintre reactiile procurorilor din Parchetul General si ale unora dintre angajatii TVR sunt halucinante.

Imediat dupa ce Monica Macovei i-a cerut explicatii lui Ilie Botos in cazul Tiriac jr., procurorii au simtit nevoia imperioasa sa-si repereze onoarea terfelita de posibilitatea declansarii unei anchete. Asa ca au redactat o scrisorica si au cules semnaturi. Curajul nu i-a tinut prea mult, iar cei 100 de procurori-protestatari s-au dat diplomatic la fund in asteptarea unor vremuri mai bune.

Care nu au intarziat sa se arate: insusi Dinu Patriciu a fost luat la puricat pe baza memoriului compilat de Talpes. Strategia sustinerii maselor din interior a fost aplicata cu mai mult succes de Valentin Nicolau. La TVR se poate deja redacta o carte cu scrisorile de adeziune.

Dinozauri vechi si noi, securisti de toate orientarile, realizatori carora nu li s-a dezgalcat inca limba de atata citit de ode, editori scoliti la catedra de dezinformare a lui Dancu, toti, cu mic, cu mare, si-au unit fortele si interesele in sustinerea sistemului. Pe buna dreptate, Nicolau le-a stat pavaza impotriva oricarei independente editoriale. Fara el si gasca lui sunt pierduti.

Vor fi obligati sa scrie liber!

Ce se intampla la audierile de la Comisia de ancheta este apogeul. Jurnalistii sunt luati la intrebari de catre cei mai mari "iubitori" ai presei. Dorina Mihailescu, pe vremea cand era mana dreapta a lui Nastase, avea idei constructive de genul "sa stim ce bani vor, ce ne cer".

George Baesu, fost prefect de Vrancea, trimis pe post de suplinitor in comisie, este cel care in noiembrie 2004 le adresa ziaristilor un calduros "sa vedeti ce omor va dau". Dar dincolo de asta, interesanta este scrisorica semnata de 50 de angajati care se cer si ei audiati. Din spirit de colegialitate si, evident, doar ca sa relateze cat de independent politic a fost, este si va ramane Nicolau.

Ce sa mai discutam despre protestul emanat de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si semnat Doru Costea. Trecut prin statia de epurare a apelor puturoase, misterul amestecului lui Doru Costea in chestiunea Comisiei de ancheta se limpezeste la aflarea vestii ca acesta este un soi de asociat cu Valentin Nicolau la firma Voyager Millenium.

Plus aparatorul lui in diferite procese, cum ar fi acela cu Mariana Sipos, una dintre contestatarele incomode ale lui Nicolau. Dar ce sa faci, lumea e mica si plina de rele. Mai ales cand e vorba de mentinerea in viata a sistemului.

Similitudinile dintre Justitie si TVR se opresc insa aici. Monica Macovei, e drept, sprijinita masiv de societatea civila, a reusit sa creeze cadrul legislativ pentru deconectarea de la aparatele fostului partid a Justitiei. Mona Musca inca are ezitari. Comisia de ancheta a TVR are toate sansele sa sfarseasca ingropata in hartoage.

Vointa politica are nevoie de manusi doar pentru impresia artistica. Dar numai daca ele acopera un pumn de fier. Refolosirea ustensilelor PSD poate fi utila doar in cazul bricegelor comandate de Dancu si inscriptionate de Basescu.