Sint multe vesti rele care fac agenda mediatica a zilei. Majoritatea. E normal pentru o tara care nu isi mai sfirseste tranzitia. Exista insa si vesti bune. Una dintre ele: prezenta lui Jonathan Scheele la sedinta extraordinara a guvernului.

La sedinta extraordinara a guvernului de simbata trecuta, Monica Macovei a prezentat Strategia pentru reforma Justitiei si pentru lupta anticoruptie, precum si planurile de actiuni pentru realizarea acesteia.

Ea a „evoluat", intre altele, sub ochii sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. „Ambasadorul" UE in Romania a gasit ca dezbaterea a fost „foarte interesanta" si a spus ca masurile luate in discutie sint extrem de importante, si pentru integrarea Romaniei in UE, dar si pentru „dezvoltarea viitoare a tarii in directia unui stat de drept".

Declaratiile lui Scheele au trecut, oarecum, neobservate, ele fiind consemnate, fara a fi scoase in evidenta. Meritau insa cu prisosinta asa ceva. Relativ la aceasta chestiune – reforma justitiei din Romania –, declaratiile pozitive ale oficialilor UE nu sint foarte dese.

In plus, e pentru prima data in istoria relatiilor Romaniei cu Comisia Europeana cind un reprezentant al acestei institutii are o opinie favorabila in problema reformei in justitie.

Ani la rind, reactiile verbale ale oficialilor europeni, precum si cele consemnate in diversele rapoarte care aveau drept subiect Romania spuneau tocmai contrariul: ca tara noastra nu are o situatia buna in privinta justitiei si ca, pentru a ne cupla la Europa, reforma in acest domeniu e stringenta.

La scurt timp dupa declaratiile cu pricina, Comisia de politica externa a Parlamentului European acorda Romaniei, la pachet cu Bulgaria, un vot favorabil. Pentru ca drumul spre aderare sa fie si mai neted, e nevoie ca, in 13 aprilie, Parlamentul European sa dea si el unda verde Romaniei, asa incit in 25 aprilie sa fie semnat Tratatul de aderare.

In ce priveste reforma justitiei, declaratiile binevoitoare ale lui Scheele, bonusul dat de Comisia de politica externa a Parlamentului European, dar si zidul politic ridicat ieri de Basescu si Tariceanu in jurul ministrului Justitiei sint semnale clare: ele arata ca Monica Macovei e pe un drum bun si ca ceea ce face e just.

In ciuda opozitiei feroce a sistemului la reforma, dar si a contrelor care vin dinspre fosta putere politica (sa ne amintim numai ca Ion Iliescu compara ceea ce nu e deloc de comparat: pe actualul ministru cu exotica Rodica Stanoiu), ministeriatul doamnei Macovei are sansa sa fie un moment de cotitura in istoria juridica a Romaniei.

Ar putea fi drumul care sa ne duca spre un sistem juridic mult mai putin gripat.

Strategia urmarita de Monica Macovei e, totodata, testul cu turnesol in justitia romana. Priviti cu atentie la cei care se opun acesteia si veti intelege si cum stau lucrurile in materie de competenta si incompetenta in justitie.