Romania a obtinut o victorie tardiva si neconvingatoare miercuri seara, la Skopje, cu Macedonia, in preliminariile Cupei Mondiale la fotbal. Dupa ce simbata, la Bucuresti, echipa pregatita de Piturca aproape ca si-a anulat sansele de calificare, fiind invinsa fara drept de apel de Olanda, chinul a continuat in fata macedonenilor.

Lenti si dezorganizati, tricolorii au facut un meci slab, dar au fost salvati de sclipirile individuale ale lui Mitea, precum si de norocul sa intilneasca niste adversari aflati intr-o dispozitie si mai proasta.

Victoria repurtata in final nu face insa decit sa confirme ipostaza de putere de rangul doi in care a ajuns acum Romania: invingatoare in fata celor mici, dar fara pretentii cu echipele mari.

In ciuda celor patru victorii obtinute pina acum de echipa noastra, sansele reale ca Romania sa termine preliminariile intre primele doua locuri (primul se califica direct la Mondiale, cel de-al doilea ajunge la baraj) sint foarte reduse. Tricolorii ocupa, in acest moment, locul trei in clasament, cu trei puncte mai putin decit Olanda si doua mai putin decit Cehia.

Cele doua contracandidate ne-au invins in meciurile directe (Cehia, cu 1-0 la Praga si Olanda, cu 2-0 la Bucuresti) si au cite o partida mai putin disputata. In plus, meciul urmator al tricolorilor va avea loc la Rotterdam, cu "portocala mecanica". Insa cele mai descurajante semnale vin chiar din tabara noastra.

Romania joaca foarte prost, fotbalistii sint resemnati cu ideea ca au pierdut calificarea, iar selectionerul Piturca si-a probat incompetenta in momentul decisiv, gresind tactica, echipa si schimbarile in confruntarea cu Olanda.

Pentru a mai trage nadejde ca vor fi prezenti la Mondialele din Germania, fotbalistii romani trebuie ca, de acum incolo, sa obtina cel putin un egal cu Olanda (in deplasare, pe 4 iunie) si victorii in celelalte meciuri: cu Armenia (acasa, pe 8 iunie), Andorra (acasa, pe 17 august), Cehia (acasa, pe 3 septembrie) si Finlanda (in deplasare, pe 8 octombrie).

Acestui parcurs de exceptie ar trebui sa i se adauge citeva conjuncturi favorabile: Cehia sau Olanda sa inregistreze niste sincope neasteptate.

Piturca si piticii

Meciul de la Skopje este de natura sa sporeasca ingrijorarea in rindul microbistilor. Echipa a tradat aceeasi criza de idei din meciul cu Olanda. Piturca pare incapabil sa schiteze un plan tactic. In plus, selectionerul continua sa faca greseli elementare in alcatuirea formulei de start.

Fidel pasiunii sale de a titulariza cit mai multi jucatori scunzi, antrenorul a creat Romaniei un evident handicap atit in fata Olandei, cit si in fata Macedoniei. Dupa ce, simbata, echipa noastra avusese la start trei jucatori sub 1,75 metri (Petre Marin, Florentin Petre si Dorinel Munteanu), situatia s-a agravat miercuri.

In formatia cu Macedonia s-au regasit nu mai putin de patru jucatori "de buzunar": Florentin Petre, Dorinel Munteanu, Mitea si Gigel Bucur.

O alta gafa de incepator comisa de Piturca a fost aceea de a titulariza, la mijlocul terenului, jucatori care nu fac presing. Gilca (33 de ani) si Dorinel Munteanu (36 de ani) sint experimentati si pot oferi pase utile atacantilor, dar virsta le-a redus capacitatea de efort, astfel ca-si termina "benzina" destul de rapid, iar adversarii ii depasesc usor.

Aceste lacune tactice si de selectie pe care e evident ca Piturca nu le realizeaza sint de natura sa risipeasca iluziile celor care inca mai spera intr-o calificare miraculoasa: omul de pe banca tehnica nu poate si nici nu pare interesat sa participe la Mondialele de anul viitor.

Fuga de responsabilitate

Proverbul "cum e turcul e si pistolul" se potriveste perfect in cazul tandemului Victor Piturca-Mircea Sandu. Dupa ratarea a trei calificari consecutive, seful FRF a aratat miercuri noaptea, la sosire, ca n-are de gind sa renunte la functie.

Mai mult decit atit, Nasul a avut nerusinarea de a spune ca nu se simte responsabil de esecurile nationalei! Intrebat daca poarta vreo vina pentru esecul cu Olanda, Mircea Sandu a raspuns raspicat: "Nu! Rezultatul, pozitiv sau negativ, nu e apanajul administratorului. E problema echipei. Cind am pierdut, am suferit alaturi de ei.

Cind am cistigat, ne-am bucurat cu ei", a declarat seful FRF, care s-a plasat, astfel, in pielea suporterului absolvit de orice vina.

Acelasi raspuns a venit si la intrebarea daca are pe constiinta ratarea calificarii: "Daca va uitati la activitatea federatiilor din Vest, veti vedea ca acestea trebuie sa asigure antrenor, conditii bune de pregatire si masuri cind se constata ca nu sint indeplinite conditiile pentru marea performanta! Ne reprosam doar ca n-am reusit sa-i convingem pe cei care au puterea sa puna la dispozitia

nationalei un stadion". A urmat placa bine-cunoscuta: federatia nu poate face stadion, responsabilitatea cade pe umerii guvernului, ai administratiei locale etc.

Teoria conspiratiei

Tot ca de obicei, Mircea Sandu a adoptat politica strutului cind a venit vorba despre faptul ca societatea civila, suporterii, presa si jucatorii ii cer sa plece. Locatarul de la "Casa Fotbalului" a pus eterna placa a teoriei conspiratiei: "In spatele oricarei campanii e cineva! Nici nu conteaza cine este.

Important e ca intotdeauna contestatarii sa tina cont ca am 41 de ani in fotbal, ca din punctul de vedere al administratiei, fara lipsa de modestie, am o experienta bogata".

Mircea Sandu a incheiat cu o umbra de avertisment la adresa selectionerului: "Sanse de calificare exista, victoria cu Macedonia le-a sporit, dar va trebui ca, in urmatoarele doua luni, Piturca sa gaseasca solutii viabile!".

Pregatiri pentru greva

AFAN, sindicatul fotbalistilor romani, aduna semnaturi pentru declansarea unei miscari de protest impotriva conducerii FRF. "Numerosi suporteri ai echipei nationale ne-au contactat pe e-mail si vor sa ni se alature. Zilele urmatoare vom obtine toate aprobarile necesare declansarii grevei", ne-a declarat ieri Ionut Lupescu, presedintele de onoare al AFAN.

Manifestantii intentioneaza, zilele viitoare, sa picheteze "Casa Fotbalului", sediul federatiei. Asociatia fotbalistilor este afiliata la Blocul National Sindical, condus de Dumitru Costin. Acesta din urma a promis ca va sustine cu inversunare initiativa AFAN, de debarcare a lui Mircea Sandu.

Kassai: "N-au ce sa ne faca! Sintem prea puternici"

Adalbert Kassai , numarul doi in FRF, s-a tinut batos ieri sustinind ca actuala conducere de la "Casa Fotbalului" va rezista cel putin pina la incheierea actualului mandat, in 2006. "N-avem treaba cu protestele astea! Nu ne poate misca nimic. Ce, au ajuns soferii si minerii sa faca ordine in fotbalul romanesc? Ce daca minerii au schimbat guverne, noi sintem prea puternici.

N-au ce sa ne faca! Presedintele Mircea Sandu a prezentat cluburilor si membrilor afiliati la FRF o dare de seama prin care a explicat toate cheltuielile. Nu s-a cheltuit nici un leu fara justificare.

Asa ca n-au ce sa ne faca! Bineinteles, am luat hotarirea ca noi, conducerea federatiei, sa dam explicatii despre actuala criza a nationalei, dar pina la schimbare e drum lung", a clamat secretarul general al FRF. (Laurentiu Ciornei)

Chivu: "Imi cer scuze generatiei de aur!"

Dupa ce simbata, cu Olanda, a fost cel mai bun tricolor, Cristi Chivu a cazut miercuri in cealalta extrema, gafele sale culminind cu faza golului inscris de gazde. La pauza, capitanul Romaniei a fost schimbat. Sportiv, Chivu si-a asumat vina: "Cred ca am platit, cu Macedonia, pentru cele cinci meciuri jucate in doua saptamini, dupa un an de inactivitate.

Am fost foarte obosit si, la pauza, am ridicat mina ca orice jucator profesionist care, atunci cind simte ca nu mai poate, lasa locul altuia. Nu m-am accidentat, dar probabil ca n-ar fi trebuit sa incep jocul. Am incercat, gindindu-ma ca e echipa nationala, dar n-am reusit sa ma ridic la nivelul asteptarilor".

Fundasul de la AS Roma a pus capat si polemicii cu generatia de aur, despre care afirmase ca "se baga cu curu-n poarta": "Daca puteam sa joc cu vorba, eram campion mondial! Daca afirmatiile mele au deranjat pe cineva, imi cer scuze public! Au fost niste cuvinte spuse la nervi".

Victor Piturca: "Olanda a avut probleme in Macedonia. Si noi puteam avea. Foarte important e ca un jucator de mare perspectiva, Mitea, a reusit sa aduca victoria. Ma voi baza pe serviciile lui si in continuare. E o perioada destul de lunga pina la dubla cu Olanda si Armenia, vom vedea care dintre jucatorii mai tineri vor evolua la echipele de club, pentru ca ma gindesc la intinerirea formatiei.

Sanse de calificare mai exista, dar sint mici, trebuie sa fim realisti".

Costel Gilca: "E un antrenor nou si trebuie lasat in pace, sa construiasca o echipa asa cum stie el. E bine ca s-a cistigat acest meci, echipa era afectata dupa partida cu Olanda. Supararea ne-a mai trecut, dar, din pacate, avem sanse minime de calificare. Vom incerca sa cistigam fiecare meci".

Dorinel Munteanu: "Trebuie sa tinem cont de jucatorii tineri. Mitea a demonstrat ca e un fotbalist de baza. Schimbul de generatii se tot produce de prin 2000. Numai rezultatele vor confirma asta".

Cosmin Contra: "Am gresit multe mingi la centrul terenului si macedonenii ne-au surprins pe contraatac. Au scapat de vreo trei ori cu portarul, cred ca am avut si noroc. Mitea e un jucator bun, ma bucur ca a inscris si sper sa ajunga titular la Ajax. Ma doare inca infringerea cu Olanda. E bine totusi ca am ramas in "plasa" lor".

Etapa viitoare: 4 iunie

Olanda-Romania

Armenia-Macedonia

Cehia-Andorra