Noile autoritati kargaze analizeaza "conditiile logistice" pentru inceperea negocierilor cu Askar Akaiev, a anuntat, ieri, presedintele Parlamentului de la Biskek, Omurbek Tekebaiev, in timpul unei intrevederi cu presedintele in execitiu al OSCE, Dimitrij Rupel.

Negocierile privind demisia presedintelui Akaiev vor dura doua sau trei saptamani si se vor desfasura la Biskek, pentru ca presedintele sa se poata adresa poporului, a declarat Tekebaiev. "Daca Akaiev vine la Biskek, trebuie sa i se ofere garantii de securitate. in caz contrar, negocierile trebuie sa se desfasoare in alta tara", a adaugat el.

Presedintele interimar al Kargazstanului, Kurmanbek Bakiev, declara, miercuri, ca se opune revenirii lui Akaiev in tara, deoarece ar putea provoca noi tulburari. Akaiev, care a parasit Kargazstanul la 24 martie, se afla in prezent in Rusia. El s-a declarat dispus sa isi negocieze demisia, dar a precizat ca va discuta numai cu Parlamentul kargaz.

Pe de alta parte, divergentele dintre liderii noii puteri de la Biskek continua sa se adanceasca. Pe scena politica din Kargazstan exista, se pare, doi oameni cu personalitati puternice, ambii aspirand la functia de presedinte: Kurmanbek Bakiev si Felix Kulov.

Proaspat numit la conducerea fortelor de ordine kargaze, Felix Kulov, unul dintre liderii "revolutiei lalelelor", a preferat sa demisioneze, lasandu-l pe Bakiev singur in actuala lupta politica. Responsabilitatile sale au fost lasate in seama ministrilor Apararii si Internelor.

La inceputul lunii martie, desi condamnat la zece ani de inchisoare pentru coruptie, Kulov, fost primar al orasului Biskek, nu si-a ascuns intentia de a se prezenta la alegerile prezidentiale care erau prevazute pentru 30 octombrie.

Inca din 2000, generalul Kulov se pregatea sa il infrunte pe Askar Akaiev, in numele partidului sau, Ar Namys, dar a fost oprit de urmarirea penala initiata impotriva sa. "Generalul poporului" nu si-a ascuns niciodata ambitiile politice, iar acum este putin probabil sa renunte la ele.

Dar inainte de a-si anunta oficial candidatura la functia de sef al statului, Kulov a preferat sa ia distanta si sa urmareasca discutiile din Parlament. In plus, puterea legislativa i-ar putea facilita misiunea. Camera inferioara de la Biskek se pregateste sa adopte o lege ce interzice viitorului candidat la presedintie sa exercite functia de premier.

Daca actul normativ va fi adoptat, Kurmanbek Bakiev, care in prezent asigura interimatul functiilor de presedinte si prim-ministru, ar fi exclus de facto din campanie, iar calea va ramane libera in fata "generalului poporului".