Majorarea accizelor la carburanti, de la 1 aprilie, scumpeste in mod automat benzina si motorina. Toti soferii, indiferent la care benzinarie vor decide sa-si faca plinul la masini, vor fi nevoiti sa cheltuiasca mult mai multi bani.

Majoritatea companiilor petroliere au decis sa creasca preturile cu mai putin de 2.000 lei pe litru, desi influenta reala a cresterii accizei in pretul carburantilor este de aproape 4.500 - 5.000 lei pe litru.

"Operatorii de pe piata au hotarat sa opereze scumpiri mai mici si pe motiv ca euro a scazut in raport cu leul", ne-au declarat surse autorizate. Toate societatile petroliere si-au facut calculele si urmeaza sa anunte noile preturi.

Asa cum ne-au obisnuit in ultimele doua luni, Petrom va anunta noile preturi vineri, iar Rompetrol - duminica sau luni. Deocamdata, cele doua companii nu au comunicat cresterile de preturi la carburanti, dar se asteapta ca acestea sa nu depaseasca 1.500 lei pe litru, potrivit acelorasi surse autorizate.

Recent, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a afirmat ca este posibil ca societatea sa scumpeasca carburantii cu circa 2.000 lei pe litru. "Dupa toate calculele noastre, preturile la carburanti vor fi majorate cu 1.000 - 1.500 lei pe litru. In nici un caz nu vor depasi 2.000 lei pe litru", ne-a declarat Ion Tache, reprezentantul benzinarilor particulari.

El crede ca nu vor mai fi operate alte cresteri de preturi in aceasta vara, daca pretul petrolului pe piata mondiala va scadea in continuare. Si la statiile LukOil, Mol, Shell, Agip, benzina si motorina vor fi mai scumpe in urmatoarele zile. Reprezentantii companiei MOL au anuntat ca scumpirea carburantilor la statiile proprii va intra in vigoare de astazi.

Astfel, motorina cumparata de la statiile MOL va fi mai scumpa cu 1.400 lei pe litru, iar benzina cu 1.300 lei pe litru. Desi socotelile au fost facute, reprezentantii celorlalte companii nu se grabesc insa sa anunte noile preturi. Cu siguranta, acestea vor fi afisate la statii luni, cel tarziu marti. De la 1 aprilie, acciza la benzina cu plumb a crescut de la 319 euro la 369,6 euro/1.000 litri.

In cazul benzinei fara plumb, acciza a fost majorata de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri, iar motorina a urcat de la 207 euro la 259,91 euro/1.000 litri.