Banda de variatie a ratei de inflatie pentru acest an ar putea fi mai larga, avand in vedere ca 2005 reprezinta primul an de aplicare a regimului de targetare a inflatiei, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Cristian Popa, la un seminar organizat de banca centrala.

"Vom confirma adoptarea regimului de targetare a inflatiei cel mai probabil in luna iulie si, tot atunci, vom anunta banda de variatie, pornind de la obiectivul de 7%. Este un an de exercitiu si ar putea aparea evenimente care pot fi contracarate mai greu de banca centrala", a explicat Popa.

El nu a dorit sa ofere detalii despre marjele avute in vedere, precizand ca membrii Consiliului de Administratie al BNR vor lua o decizie in perioada urmatoare. Cele mai multe banci centrale cu un regim de tintire a inflatiei anunta odata cu cifra prognozata si un interval de variatie de plus/minus 1%.

O banda mai larga ar putea insemna o variatie in sus sau in jos de cel mult 1,5 puncte procentuale fata de cifra anuntata. Pornind de la obiectivul de 7% asumat de Guvern si BNR pentru acest an, banda de variatie ar putea fi reprezentata de intervalul 5,5-8,5%. Regimul de targetare a inflatiei presupune fixarea unui singur obiectiv pentru banca centrala, si anume stabilitatea preturilor.

O astfel de politica monetara necesita independenta aproape totala a bancii centrale si un mix de politici economice compatibil cu obiectivul de inflatie. Tintirea inflatiei presupune si un grad ridicat de transparenta din partea bancii centrale, concomitent cu o comunicare mult mai extinsa in ceea ce priveste deciziile de politica monetara.

Potrivit lui Popa, o data cu momentul confirmarii regimului de targetare se va trece si la anuntarea sedintelor Consiliului de Administratie al BNR, urmand a se decide daca vor fi publicate si procesele-verbale ale sedintelor si voturile exprimate de membrii conducerii bancii.

Un element care diferentiaza regimul de targetare ales de BNR de formula consacrata in teorie si alte state care au implementat conceptul il reprezinta utilizarea mai multor parghii pentru reducerea inflatiei.

In opinia guvernatorului BNR Mugur Isarescu, banca centrala va continua sa utilizeze ca instrument pentru dezinflatie atat cursul de schimb, cat si rezervele si volumul creditarii, urmand sa se limiteze la parghia dobanzilor numai cand cresterea preturilor se va stabiliza la 2-3%.