Actionarii RAFO Onesti au aprobat, ieri, conversia in actiuni a creantelor bugetare si garantate precum si majorarea capitalului social al firmei, a declarat, pentru Mediafax, directorul general al RAFO, Paul Ivascu. El a precizat ca hotararile actionarilor au fost luate in conformitate cu planul de reorganizare al societatii aprobat, la sfarsitul anului trecut, de judecatorul sindic.

"Pasul imediat urmator este publicarea in Monitorul Oficial a hotararilor adunarii actionarilor precum si acordarea unei perioade de 30 de zile pentru exprimarea dreptului de preferinta a actionarilor care doresc sa-si pastreze participatia", a spus directorul rafinariei, aratand ca va exista si o perioada in care hotararile pot fi contestate.

Potrivit acestuia, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Ministerul Finantelor Publice si-au exprimat deja dezacordul pentru aplicarea planului, si este de asteptat ca institutiile respective sa conteste deciziile actionarilor.

Conform anuntului de convocare a Adunarii Generale a Actionarilor, capitalul social al rafinariei ar urma sa creasca, in urma conversiei, cu o valoare minima de 18.729 miliarde de lei, pana la 22.763 miliarde de lei. Corespunzator acestei sume vor fi emise circa 749 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 25.000 de lei, atribuibile, fara prima de emisiune, creditorilor.

In prezent, rafinaria este detinuta in proportie de 99% de catre Balkan Petroleum, o societate inregistrata in Marea Britanie. VGB Oil detine 50% din actiunile Balkan Petroleum, restul participatiei fiind in posesia unui fond de investitii - Central European Petroleum.

Dupa conversia datoriilor in actiuni, participatia Balkan Petroleum la RAFO va fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4% din capitalul social. Faber Invest&Trade ar urma sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar adjudeca o cota de 9,92%.

VGB Oil ar controla 6,65% din actiuni, iar Tender SA 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar avea 4,18 actiuni la RAFO. Participatii mai mici de 1% ar reveni celorlalti creditori amintiti, inclusiv AVAS si firmei Prospectiuni SA. Per total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.

La jumatatea lunii noiembrie 2004, fostul Guvern a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la RAFO si Carom. Valoarea totala a creantelor este de circa 15.000 de miliarde de lei. In luna decembrie, noul Cabinet a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, actul normativ mentionat.

Suspendarea a expirat ieri.