Daca reducerea randamentelor pe piata monetara continua iar bursa isi vede de scaderi, dividendele vor concura depozitele la termen. Cine investeste in actiuni are in plus promisiunea unei impozitari mai mici in cazul detinerilor de peste un an.

Ce spera cei care isi tin inca plasati banii in depozite la termen? Ca isi vor conserva valoarea economiilor raportat la inflatie si ca vor "ciupi" procente in plus prin continuare tendintei de apreciere a leului. Rationamentul a functionat bine, dar incepe sa scartaie de acum in colo.

De la 11 aprilie liberalizarea contului de capital mai face un pas, iar nerezidentii vor putea sa constituie depozite in lei. Grosul banilor "fierbinti" a intrat deja in tara si, chiar daca euro ar mai putea sa se deprecieze in saptamanile care urmeaza, sunt sanse mari ca pe final de an acesta sa recupereze o buna parte din terenul pierdut in prima parte a lui 2005.

Cu alte cuvinte, castigurile mari in euro de pe urma depozitelor in lei s-au cam terminat. Si cu inflatia lucrurile stau la fel. Dobanzile au ajuns la 9-11% pe an, in functie de scadenta, iar cresterea preturilor ar putea ajunge cu ceva noroc la 7% la sfarsitul anului.

In acest moment insa, dobanzile au prins din urma inflatia (8,9% februarie 2004-februarie 2005), iar daca punem la socoteala si impozitul de 10% pe dobanzi aplicabil in curand, banii din banci au motive serioase sa se duca direct in consum.

Alternative pentru deponenti

Fondurile de obligatiuni iti ofera inca un randament ceva mai mare decat depozitele. Decalajul cu care se calculeaza dobanda aferenta fiecarui cupon te poate ajuta sa incasezi peste 3 sau 6 luni o dobanda usor peste media pietei interbancare din acest moment. Plasamentul e recomandat cat timp dobanzile isi continua scaderea dar isi pierde din atractivitate atunci cand acestea se vor stabiliza.

Dupa cresterea peste asteptari a pietei bursiere in primele doua luni ale anului, nimeni nu mai credea ca jocul la dividend va reveni in actualitate. Acum, acesta nu mai pare un sport desuet de vreme ce randamentul la dividend pentru Turbomecanica de pilda (8,9%) este mai bun decat dobanzile platite de anumite banci din sistem.

De acord, e prematur sa tragem concluzii cat timp numai cinci companii isi anuntasera la data redactarii acestui material dividendele pe care urmau sa le propuna in AGA.

Totusi, perspectivele de crestere pe care anumite sectoare le au (implicit si partea din profit alocata pentru fondul de dividende poate urma aceeasi traiectorie) ne fac sa credem ca vom asista la un moment dat la o situatie asemanatoare cu cea din pietele de capital occidentale, unde dividendele platite de companii (trimestrial in Statele Unite) sunt comparabile cu dobanzile la termen.

In acest moment Libor la 12 luni este de 3,7%, iar Euribor - 2,3%.

Cuvant de ordine: scadere

"Cred ca vom avea in continuare o evolutie descendenta a randamentelor din plasamente monetare astfel incat la sfarsitul anului ne putem astepta la dobanzi pasive (la depozite) de 7-8%".

Ovidiu Vasincu, analist Certinvest