Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a primit 21 de dosare din partea producatorilor si importatorilor de masini care vor sa se inscrie in programul de innoire a parcului auto. Ieri a expirat termenul pana la care se mai putea face inscrieri, iar procedura de evaluare a dosarelor in vederea validarii se va incheia pe 15 aprilie.

Evaluarea dosarelor primite va fi realizata de un Comitet de avizare, alcatuit din reprezentantii a sase ministere si ai Confederatiei Patronale din Industria Romaniei, reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale cu activitate in domeniul protectiei mediului si directorul general al AFM.

in trei zile de la incheierea procesului de evaluare vor fi facute publice listele cu producatorii, furnizorii sau distribuitorilor validati, precum si lista agentilor economici care vor prelua vehiculele uzate. Fiecare producator validat va avea voie sa vanda un anumit numar de masini.

O prima evaluare a programului se va face in luna august, cand reprezentantii Ministerului Mediului vor vedea daca firmele si-au indeplinit cotele de vanzare. in cazul in care nu au vandut atatea masini cate au promis, Ministerul va redistribui cotele catre alti producatori.

Pentru anul acesta, sunt alocate 450 de miliarde de lei din fondul de mediu, ceea ce inseamna ca 15.000 de proprietari de masini mai vechi de 12 ani isi vor putea cumpara un autoturism nou.