Romanii pot dormi linistiti, Guvernul ii vrea mai sanatosi si mai odihniti. Noile preturi ale alimentelor, tigarilor si bauturilor alcoolice ii vor convinge sa traiasca echilibrat, iar facturile la curent ii vor trimite la culcare o data cu apusul soarelui. Daca si soselele vor fi mai putin aglomerate, multumirea va fi deplina.

Dincolo de obisnuinta mioritica de a face haz de necaz, noile masuri fiscale vor lovi puternic atat omul de rand, cat si agentii economici. Iluzia relaxarii fiscale instalata in randul populatiei la inceput de ianuarie a durat doar trei luni. Nici nu au apucat bine romanii sa se bucure de cele cateva sute de mii de lei primite in plus la salariu, ca au fost rapid readusi cu picioarele pe pamant.

Ei vad acum asa-zisul castig salarial topindu-se in noile preturi. Pentru ca de vinovati este intotdeauna nevoie, motivele scumpirilor invocate de liderii de la Palatul Victoria sunt datoriile neonorate lasate in urma de guvernul pesedist, dar si corelarea pana in 2007 a accizelor la nivelul celor din Uniunea Europeana.

Din pacate, probabil speriati ca introducerea cotei unice va lasa goala pusculita statului, guvernantii s-au lacomit si au majorat accizele mai mult si mai devreme decat era programat. Desi nu au fost complet luati prin surprindere, fiind intr-un fel avertizati si chiar obisnuiti cu cresteri de preturi, romanii nu par a fi pregatiti sa faca fata acestor scumpiri.

Mai ales daca avem in vedere statisticile care arata ca mai multe milioane de romani traiesc sub limita unui trai decent. Romanii simt inca o data ca cei care ii conduc nu tin sa-i menajeze.

Este cea mai mare majorare a tarifelor si a taxelor efectuata in Romania ultimilor ani, ceea ce poate insemna fie ca actualul Executiv are mult curaj, fie nu s-a gandit foarte mult la consecintele sociale ale acestor masuri. Cu atat mai mult, cu cat cei mai afectati vor fi oamenii cu venituri reduse. Ei au cele mai mici sanse de a face fata cu bine noii situatii.

Perioada Sarbatorilor de Paste va fi una foarte grea, pentru ca, atunci, buzunarele romanilor vor resimti cu adevarat socul scumpirilor, nu neaparat in cursul acestor zile. Probabil, schimbarile de preturi vor face si mai multe "victime" in toamna, pentru ca, pana atunci, vor mai avea loc unele modificari ale tarifelor.

Guvernantii recunosc indirect ca nu la greutatile pe care le va intampina romanul de rand s-au gandit in aceste luni. Nimeni nu se va lasa de fumat sau de baut si nici nu va renunta sa mai foloseasca autoturismul, chiar daca pentru toate acestea va trebui sa plateasca mai mult. Intentia de a obtine mai multi bani la buget, prin toate mijloacele, s-ar putea sa nu se realizeze.

Dupa cum toata lumea stie, romanul prefera sa cumpere mai ieftin, nepunand prea mare pret pe calitate. Pentru a fi consecvent, va cauta toate portitele de obtinere a bunurilor la un pret cat mai mic. Contrabanda cu produse contrafacute va avea astfel toate sansele sa infloreasca rapid.

Avand in vedere ca autoritatile nu au reusit nici pana acum mare lucru in domeniul combaterii unor astfel de activitati, poate fi usor de presupus ca marii producatori si furnizori de servicii vor inregistra pierderi semnificative. Si daca ei nu vor avea castiguri, nici nu vor plati impozite mari. In final, cel pagubit este, culmea, chiar bugetul de stat, care astfel va incasa mai putini bani.

Sondajele de opinie care vor fi efectuate in lunile imediat urmatoare vor avea de oferit unele surprize in privinta gradului de incredere a romanilor in Guvern. Intrebarea este in ce masura dorinta acestora de a se integra in Uniunea Europeana va ramane la fel de puternica.

Batandu-i pe toti central si est-europenii cand era vorba de aderare, marea majoritate a populatiei exprimandu-si clar aceasta optiune, romanii i-au pus pe ganduri chiar si pe oficialii europeni. Poate ca nu prea intelegem ce inseamna integrarea. Dificultatile pe care le vom intampina anul acesta ar putea fi de natura a ne oferi o explicatie.