Duminica, bucurestenii sunt asteptati sa-si aleaga un nou primar general. Desi Guvernul Nastase hotarase ca alegerile pentru Primaria Generala a Capitalei sa aiba loc pe 10 aprilie, Guvernul Tariceanu a schimbat aceasta data cu 3 aprilie, prin Hotararea nr. 96/10.02.2005. Pentru ca e vorba de alegeri partiale, Legea 67/2004 prevede injumatatirea campaniei electorale, de la 30 la 15 zile.

Asa incat campania a inceput pe 19 martie, la ora 7 dimineata, si se incheie astazi, la aceeasi ora. Asta in mod oficial. Neoficial, candidatii s-au perindat pe la televiziuni intr-un vadit mars electoral dinainte de a se sti exact cine pentru cine candideaza si de ce.

Batalia se da, asa cum electoratul s-a obisnuit deja, intre pionii celor doua tabere care si-au adjudecat mare parte din tortul electoratului la generale. Partidele neparlamentare sunt in acest caz cu atat mai invizibile cu cat Guvernul Tariceanu le-a scos reprezentantii pana si din Biroul Electoral Municipal.

De altfel, si confruntarile electorale, putine cate au fost, i-au pus in mijloc pe Daniel Marian Vanghelie, din partea PSD, si pe Adriean Videanu, candidatul Aliantei.

Spiritele nu s-au infierbantat

Statura de divizie B a candidatilor arata din start ca miza Capitalei nu mai infierbanta spiritele si ca totul e acum doar un joc politic. Alianta doreste sa-si pastreze culoarea portocalie la Capitala, iar PSD nu vrea sa se faca de rusine. Participarea electoratului la spectacol e minima, iar sondajele nu sunt incurajatoare in privinta participarii la vot.

Exista, de altfel, o marja foarte mare de nehotarati.

In aceste conditii improprii, cei doi fruntasi la lupta pentru Bucuresti au inceput timid campania electorala, parca temandu-se sa nu deranjeze populatia. Temere intemeiata, cata vreme Bucurestiul abia s-a curatat de bannerele celorlalte alegeri, iar disputele vizand cat de corecte au fost nici nu s-au incheiat.

Baiat de cartier, Vanghelie a luat-o printre blocuri ca sa-si dovedeasca si, eventual, sa-si creasca popularitatea. Pentru ca gramatica sa era insuficienta in opera de cucerire a multimilor, el si-a luat in ajutor arta nemuritoare a muzicii. Asa incat Vanghelie a rupt tacerea, cum si-a intitulat campania muzicala, si a umplut Bucurestiul de watti.

Atat de convingator a fost, incat o multime de locatari din zonele afectate de dezlantuirea boxelor s-au infuriat ca le bubuie urechile. Asta nu l-a impiedicat insa pe Vanghelie sa perinde VIP-urile muzicii usoare romanesti pe bani grei prin toate sectoarele Capitalei.

Apropierea dintre Marian si acest gen de VIP-uri e usor de inteles: multe dintre ele stiu cam tot atata limba romana si au un vocabular la fel de bogat ca si primarul "care este", asa incat in preajma lor Vanghelie nu are complexe. Amadeus, Anne's, A.S.I.A.

, Blondy, HI-Q, Holograf, Monica Anghel, Miki, Marcel Pavel, Pops, Pepe, Sistem, Talisman, Vita de Vie, Voltaj, Zoom si 3Sud-Est si-au pus asadar la bataie imaginea ca sa-i creasca actiunile candidatului PSD. Talisman si A.S.I.A. au mers chiar mai departe si au venit in confruntarea de la Antena 1, de lunea trecuta, ca sa arate cat de mult il sustin pe primarul de la sectorul 5.

Eforturi de a-l "vinde" pe Vanghelie

Directorul de campanie al lui Vanghelie, Sorin Oprescu, a facut si el ce-a putut: faptul ca Marian poate vorbi ore in sir e o mare realizare. Acum, ca ceea ce vorbeste el nu seamana cu limba romana e o alta problema. Important este sa nu taca.

O imbunatatire totusi se poate constata: primarul de la 5 si-a adaugat in recuzita si mai multe neologisme, al caror inteles, din pacate, nu a mai avut timp sa-l invete. Motiv pentru care Vanghelie aplica o tactica foarte simpla: le da intelesul cuvintelor asemanatoare pe care le cunoaste. Sa vedem ce rezulta: "De la PNA am primit neurmarirea inceperii penale.

S-a definitivat dosarul definitiv"; "S-au verificat toate actele pe fostii trei ani pe care am fost primar"; "Sunt un om pamantean si ma intereseaza decat Bucurestiul si atat"; "E adevarat ca nu am studiile primarului Parisului si poate nici ale domnului primar Caldarescu, care ati spus dumneavoastra (adica scriitorul Mircea Cartarescu - n.r.).

Pot sa conduc poate chiar mai bun ca amandoi la un loc"; "Voi demonstra societatii romanesti si bucurestenilor exact pregatirea fiecarui primar la un numar de 100 de orase din Europa si exact fiecare cate limbi straini stiu, ce stiu si asa mai departe"; "Da' de ce in discutia cu mine acuma, de ce nu ati gasit exact unde am gresit pana acum? De ce nu ati gresit nimic? De unde?";

"Avand o relatie foarte buna cu cadrele didactice, m-au sunat o profesoara de romana...". Desi cu un sef de campanie priceput si sustinut de Dan Ioan Popescu pentru candidatura, nu se poate spune despre Vanghelie ca a fost foarte cooperant, el actionand in general dupa capul sau, mergand pana la a-si permite sa nu raspunda la telefon presedintelui PSD Bucuresti.

Desigur insa ca PSD nu s-a putut abtine nici de la un pic de campanie murdara. Asa, macar cat sa-si aminteasca de succesele de speriat in aceasta directie de la alegerile generale. Asa s-au trezit bucurestenii la inceputul campaniei electorale cu fluturasi pe care erau prezentate scumpirile Guvernului Tariceanu, oameni infipti in cactusi si un ironic "sa supravietuiti bine".

Campanie cuminte a Aliantei

Pe de alta parte, tactica Aliantei a fost sa profite de faima de agramat a lui Vanghelie si sa inspire electoratului respingerea acestuia. In contrapondere, Videanu a incercat sa se afiseze european, distins si pregatit. Asta pana cand Vanghelie a reusit sa traga confruntarile in direct la nivelul sau.

Campania Aliantei nu a fost nici ea excesiva, probabil de teama sa nu irite cetatenii, satui sa tot auda de sumele imense cheltuite pentru ca apoi promisiunile electorale sa ramana pe hartie. Si Videanu a descins prin cartiere de cateva ori, debutand chiar cu Ferentari, fieful lui Vanghelie.

Alianta se bazeaza insa pe valul de simpatie, asa incat la sustinerea lui Videanu au participat toate numele grele: Mona Musca, Vasile Blaga sau primarii portocalii de sectoare, care au transmis mesajul ca au nevoie de un primar de aceeasi culoare politica.

Pana si Ludovic Orban, care si-ar fi dorit sa reprezinte el Alianta in aceasta confruntare inegala si avantajoasa, a facut oficii de sef de campanie al lui Videanu, pentru ca sa vada electoratul unirea din sanul Aliantei.

Isi mai incearca si altii norocul

Alti candidati au incercat si ei sa se faca vizibili in campanie.

PPRM a defilat cu Anca Petrescu, mama Casei Poporului. E pentru prima oara cand C.V. Tudor nu s-a implicat direct in campanie, cu exceptia anuntarii candidaturii, cand "tribunul" a luat-o sub aripa pe Anca Petrescu si n-a lasat-o sa vorbeasca aproape deloc.

Candidatul PPRM s-a folosit de ziarul "Tricolorul" pentru a-si transmite mesajele, care nu au ajuns astfel decat la simpatizantii fideli ai partidului.

Radu Opaina a fost solutia PUR pentru a se prezenta la aceste alegeri cu un candidat cat de cat mediatizat. El s-a adresat in special alegatorilor care locuiesc "la bloc". Mai putin avantajat a fost candidatul PPCD, Radu Munteanu, care nu a fost cunoscut publicului dinainte. De altfel, popularii nici nu spera la victorie, ci doar la a-si face cunoscut partidul.

Numar prea mare de candidati

Alti candidati la fotoliul de primar general sunt Cristian Popescu, alias Piedone, sustinut de Partidul Blocul Democrat, cunoscut publicului de pe vremea cand facea descinderi in direct la televizor si lupta cu "mafia" zarzavaturilor din piete.

Alti candidati sunt la fel de anonimi ca si partidele lor: Stefan Corcau, reprezentand Partidul Crestin, Nicolae Serbu - Actiunea Populara, Hristea Ieronim - Partidul National Democrat Crestin, Gabriel Cofaru - Partidul Ecologist Roman, Vladu Alexandru - Partidul Popular din Romania, Gula Costin - Partidul Tineretului Democrat, Raschitor Monica - Partidul Muncitoresc din Romania,

Petre Fetcu - Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale, Silviu Danut Popa - Partidul Crestin Democrat, Constantin Ionescu - Partidul Social Democrat "Constantin Titel Petrescu". Nu trebuie uitat nici Ralu Filip, presedintele CNA, care candideaza ca independent.

Ratiunea existentei unui numar atat de mare de candidati, nejustificat de altfel, pentru ca majoritatea lor vor primi sub unu la suta din voturi, este aceea de a bruia spatiul public. Ideea poate fi gasita si in stenograme si este rezultatul deliberat al Legii electorale, asa cum a fost ea aranjata de PSD.

Cu cat sunt mai multi, cu atat sunt sanse mai multe ca voturile care nu sunt pentru PSD sa se imprastie, a fost logica dupa care a construit Legea electorala fosta Putere. In schimb, macar turismul electoral va fi imposibil de aceasta data, pentru ca nimeni nu va putea vota decat la sectia de votare unde este inscris conform adresei de pe buletin.

Posibilitatea de a vota de mai multe ori este astfel impiedicata. Ramane de vazut daca macar in sectorul 5, acolo unde sunt oamenii lui Vanghelie, PSD nu va gasi modalitati inedite de a influenta votul.