Un numar de 187 de societati din Bucuresti si judetul Ilfov vor face parte, incepand cu 1 aprilie, din categoria marilor contribuabili, iar directiile finantelor publice vor transfera activitatea privind aceste companii catre Directia Generala de Adminstrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF.

"In prima etapa, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) va prelua agentii economici care devin mari contribuabili si au domiciliul fiscal in Bucuresti si judetul Ilfov, urmand ca in etapa a doua sa intre in administrare si companiile mari din jumatate din judete, iar in a treia etapa, firmele din judetele ramase", a declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

Transferul companiilor in aceasta categorie s-a realizat potrivit criteriilor stabilite prin Ordinul ministrului Finantelor Publice 343/2005 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, publicat marti in Monitorul Oficial.

Astfel, DGAMC va avea in administrare companiile cu o cifra de afaceri, in 2003, mai mare sau egala cu 500 miliarde lei, firmele monitorizate conform acordurilor cu Fondul Monetar International, precum si societatile rezultate din divizarea acestora in anul 2004.

De asemenea, in categoria marilor contribuabili vor intra Banca Nationala a Romaniei, bancile, societatile de asigurari, societatile de investitii financiare, precum si cazinourile. Potrivit ordinului, incepand cu 1 iulie vor fi transferati 347 mari contribuabili la DGAMC, din 19 judete, iar de la 1 octombrie alte 444 de societati, din 21 de judete.

Noii mari contribuabili trebuie sa urmeze o alta procedura pentru indeplinirea obligatiilor fiscale referitoare la modul de depunere a declaratiilor fiscale si plata obligatiilor fata de bugetul de stat.

Astfel, incepand cu 1 aprilie, aceste companii vor depune toate declaratiile fiscale la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, iar platile le vor efectua la Trezoreria Municipiului Bucuresti.

Cei 1.438 de mari contribuabili existenti in prezent asigura circa 70% din veniturile colectate la bugetul general consolidat.