Directorul Departamentului licente din cadrul Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Viorel Duru, a anuntat ca toate cele 16 cluburi din Divizia A si-au depus dosarele de obtinere a licentei pentru sezonul 2005/2006. "31 martie a fost data-limita pentru depunerea dosarelor si nimeni nu a riscat sa intarzie.

De acum incepe procesul de evaluare a dosarelor si de inspectare a stadioanelor, cluburile urmand sa primeasca raspunsul la data de 31 mai", a explicat Duru.

Marea problema, datoriile la stat

Directorul Departamentului licente a explicat ca o parte din cluburi intampina probleme cu datoriile pe care le au la stat. "Unii si-au platit aceste datorii, altii nu, dar eu nu pot sa fac aprecieri asupra acestui fapt. Nu stiu cate cluburi vor obtine licenta, eu sper ca toate.

Mie imi este interzis sa divulg date de acest gen, dat fiind acordul de confidentialitate pe care il avem cu cluburile. Dar datoriile sunt publice si le poate vedea oricine.

Oricum, noi luam in calcul doar datoriile cluburilor in privinta salariilor angajatilor", a explicat oficialul FRF, care a precizat ca ieri a fost data-limita de depunere a dosarelor pentru licentiere a cluburilor din Divizia B.

Pe 31 mai, raspunsurile

Procesul de baza privind acordarea licentei cluburilor pentru sezonul 2005/2006 se va desfasura in perioada 31 martie-31 mai 2005. Cluburile care au fost supuse anul trecut procesului de baza vor prezenta numai documentele noi sau cele actualizate, care fac dovada indeplinirii criteriilor sportive, de infrastructura, de personal si administratie, legale sau financiare.

Cluburile nou promovate in Divizia A (Sportul Studentesc, Poli Iasi si CFR Cluj) au intocmit intreaga documentatie. Taxa de licentiere este de 15.000.000 lei.

Directorul de licentiere se va deplasa la cluburile unde vor aparea probleme, pentru a gasi impreuna cu conducerea fiecarui club solutiile privind indeplinirea tuturor conditiilor minime obligatorii pentru obtinerea licentei. In plus, FRF s-a angajat fata de UEFA ca va respecta procedurile stabilite in Standardul organismului national de fotbal care acorda licente.

Federatia face recomandari

In viziunea FRF, obiectivele sezonului viitor sunt asigurarea infrastructurii necesare instruirii juniorilor, instalatii de calitate pe stadioane, atragerea specialistilor in structura tehnica si administrativa a cluburilor si, mai ales, imbunatatirea managementului financiar.

FRF recomanda cluburilor amenajarea unor terenuri de antrenament cu gazon artificial, angajarea lucrarilor de refacere a terenului de joc si montarea scaunelor, acolo unde este cazul, angajarea antrenorilor cu calificare si construirea realista a bugetului pe 2005, pentru a putea face fata obligatiilor financiare rezultate din activitatea de transfer a jucatorilor si salariile angajatilor.

Se dau licente si la Divizia B

Incepand cu sezonul 2005/2006, cluburile aflate pe primele cinci locuri din cele trei serii ale Diviziei B vor fi supuse procesului de acordare a licentei pe baza Manualului de licentiere pentru cluburile din Divizia B, conceput de FRF - Departamentul licente. Procesul de baza se va desfasura in perioada 31 martie-15 iunie 2005.

"Model" de evitare a datoriilor: CF Otelul a devenit FC Otelul

Echipa de fotbal Otelul Galati a fost preluata de o noua societate, FC Otelul SA, care a depus dosarul de obtinere a licentei pentru sezonul 2005/2006.

Activitatea echipei Otelul Galati era gestionata de asociatia nonprofit CF Otelul, care insa este in pericol de a fi declarata falimentara, dupa ce i-au fost blocate conturile din cauza datoriilor la bugetul de stat, de aproximativ 85 de miliarde de lei.

Din cauza datoriilor, echipa Otelul Galati s-a aflat in imposibilitatea de a transfera jucatori straini, fiind ratate achizitii precum armenii Haciatrian, Gregorian si Arman Karamian.

Asa ca... noua societate pe actiuni a preluat palmaresul, locul in prima divizie si lotul de jucatori, in aceste conditii fiind posibila declansarea de negocieri pentru campania de transferari in vederea urmatorului sezon competitional.