Peste cateva zile, pescarii isi vor pune sculele de pescuit la pastrare. Conform unui ordin comun al ministerelor Agriculturii si Mediului, incepand cu 11 aprilie se instituie o perioada de prohibitie la pescuitul sportiv si industrial la toate speciile de pesti in apele teritoriale colinare, de ses si in Delta Dunarii.

Este vorba de o perioada de prohibitie care va dura 60 de zile, in perioada 11 aprilie-9 iunie, inclusiv.

In respectivul ordin exista si cateva exceptii de la aceasta prevedere generala. Astfel, prohibitia la pescuit in Complexul Razelm-Sinoe si in lacurile litorale se va intinde pe o perioada de 91 de zile, intre 1 aprilie si 30 iunie.

De asemenea, in fata garlelor, canalelor si privalelor de alimentare a baltilor pe o distanta de 500 de metri in interiorul acestora si de la varsare prohibitia a inceput de la 15 martie si va dura pana la 15 aprilie.

De la 1 martie si pana la 1 iunie a fost interzis pescuitul la varsarea raurilor Siret, Ialomita, Arges, Olt si Jiu in Dunare pe o distanta de un kilometru pe ambele parti ale gurilor si pe cursul acestor rauri. A fost stabilita, de asemenea, perioada de prohibitie si pe apele curgatoare care constituie frontiera de stat.

Pentru a preintampina anumite afaceri ilicite cu pestele pescuit in apele naturale prin intermediul amenajarilor piscicole, in ordinul de prohibitie s-a prevazut ca in perioada de prohibitie in amenajarile piscicole din Delta Dunarii se poate pescui daca titularii contractelor de concesionare a respectivelor bazine piscicole amenajate aplica tehnologii de crestere si reproducere a pestelui si

vor face dovada ca au achizitionat, in baza unor facturi fiscale, material piscicol de la firme autorizate pentru astfel de activitati, daca detin autorizatie de acvacultura si daca au consumat energie electrica pentru umplerea helesteelor piscicole pe care le administreaza cu apa.