Rapirea ziaristilor la o zi dupa vizita in Irak a lui Traian Basescu a fost vazuta de multi ca o stranie coincidenta. Cronologia evenimentelor arata insa ca mai intii s-a luat, la Cotroceni, decizia de a se efectua vizita si abia apoi Mohammad Munaf a inceput organizarea deplasarii ziaristilor. A facut-o insa cu o graba stranie si inexplicabila.

Mohamed Shamil este ultimul om care i-a vazut liberi pe ziaristii romani si pe omul de afaceri Mohammad Munaf, cu care este vechi prieten. Shamil lucreaza ca inginer la Primaria din Bagdad si sustine ca Munaf si-a anuntat familia ca vine in Irak cu doar doua-trei zile inainte de plecare.

"Stiu de la fratele sau Iosif, care locuieste aici, in Bagdad, ca a sunat cu doar doua-trei zile inainte. Nu era o vizita programata de mult, totul a fost facut in graba", ne-a declarat ieri Mohamed Shamil., un bun vorbitor de limba romana, pentru ca a studiat la Bucuresti.

Cum plecarea din Romania s-a produs in seara zilei de 22 martie, potrivit informatiilor furnizate de Shamil Munaf si-a anuntat vizita in jurul datei de 19 martie. Dupa ce la Cotroceni se luase decizia ca presedintele sa viziteze Irakul.

Cit dureaza pregatirea unei vizite oficiale in Irak

George Maior, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, implicat in organizarea vizitei lui Adrian Nastase in Irak, isi aminteste ca pregatirea a inceput cu aproximativ o saptamina inainte de data programata.

"Cu o saptamina inainte cred ca am contactat Comandamentul Central al Fortelor Armate americane din Irak (CENTCOM) pentru a vedea care este situatia din teren.

Aceasta este procedura: stabilesti vizita in functie de ce spune Comandamentul Central despre situatia din teren. Daca este buna, deplasarea poate fi realizata si in trei zile. Informezi CENTCOM, guvernul american, serviciile cu atributii in domeniul securitatii."

Si embargoul informational este conditionat tot de consultarile cu Comandamentul Central.

„In cazul vizitei lui Adrian Nastase, embargoul informational a durat pina in preziua vizitei. Atunci am dat o notita." L-am intrebat care este opinia sa cu privire la conjunctura in care Traian Basescu a inspectat trupele romanesti din Irak.

„S-a considerat ca embargoul informational sa dureze pina dupa vizita. S-a ajuns la aceasta concluzie pentru a fi protejata securitatea delegatiei prezidentiale, ceea ce inseamna ca probabil situatia din teren nu era buna. Initierea vizitei trebuie sa fi inceput cu cel putin 10 zile inainte."

Basescu a spus ca merge in Irak cu trei saptamini inainte

Surse oficiale de la Cotroceni ne-au declarat, insa, ca presedintele Basescu si-a exprimat dorinta de a vizita soldatii din Irak si Afganistan in preziua vizitei sale in Statele Unite, adica pe 7 martie.

Procedurile au inceput imediat, astfel incit, potrivit acelorasi surse, cu 10 zile inaintea vizitei efective, adica pe 17-18 martie, se puneau deja la punct aspectele de detaliu.

Dan Dumitru, directorul de la Prima TV, isi aminteste ca Marie-Jeanne Ion i-a vorbit pentru prima data despre oportunitatea de a pleca in Irak, pe sponsorizarea lui Mohammad Munaf, cu o saptamina inainte de a pleca, adica pe 17 martie.

Iar in redactia „Romaniei libere" s-a aflat ulterior acestei date despre intentia lui Ovidiu Ohanesian de a pleca, din moment ce el a fost cooptat in acest turneu de catre Marie-Jeanne Ion. Prietenul si colegul sau de birou Mihnea Petru Pirvu, de exemplu, spune ca Ovidiu i-a zis in seara zilei de luni, 21 martie, ca urma sa plece a doua zi.

Graba cu care s-a plecat este intarita si de faptul ca Ovidiu Ohanesian n-a mai avut timp sa-si ia acreditare in limba engleza ca reprezinta ziarul „Romania libera" si a cerut-o prin fax de la Bagdad. „O plecare pripita, asa mi s-a parut", spune Pirvu.

Asezind cronologic evenimentele petrecute la Cotroceni, la Bagdad si in redactiile celor doua institutii media, rezulta ca vizita a fost organizata precipitat, dupa ce presedintele Traian Basescu luase decizia de a merge in Irak.

Munaf nu mai dusese ziaristi in Irak

Graba cu care Munaf a vrut sa ajunga in Bagdad i-a surprins pina si pe parintii sai. Pina acum, fiecare vizita era programata din timp, cu atit mai mult cu cit principalele obiective ale lui Munaf erau intilnirile de afaceri. „Sintem prieteni foarte buni si de fiecare data cind venea in Irak ne intilneam. Ultima data, acum opt luni.

Stiu ca trebuia sa semneze niste contracte intr-o afacere cu fier vechi, in care este asociat cu Hayssam", spune Shamil. Atit fratele lui Mohammad Munaf, Iosif, cit si mama sa l-ar fi avertizat sa nu mearga in acel moment in Irak. „Fratele i-a zis: «Nu veni aici, ca te rapesc».

Stiu de la Iosif ca mama i-a luat telefonul si l-a rugat si ea sa nu vina in Irak, ca o sa fie rapit", relateaza Shamil, argumentind: "Era normal sa-l avertizeze, pentru ca situatia de aici este foarte grava. Toti mafiotii s-au strins aici si oricine poate fi rapit".

In pofida avertismentelor, Munaf a plecat pe 22 martie in Irak. A luat cu el si trei ziaristi, lucru pe care nu l-a mai facut pina acum, dupa cum zice prietenul sau. "Nu stiu ce interes a avut acum cu ziaristii."

Ca presedinte al Asociatiei de Prietenie Romano-Irakiana, Shamil i-a invitat luni, 28 martie, pe ziaristii romani la o intilnire cu oameni de afaceri la sediul organizatiei.

"Ne-am despartit la 18,30 pentru ca aveau o intilnire cu Abdul Salam, fostul ministru al Sanatatii. Munaf era foarte grabit. Mi-a zis ca dupa aceea sint invitati la o masa undeva. Ovidiu (Ohanesian, n.r.) nu prea voia sa mearga, zicea ca nu-i este foame", relateaza Shamil.

El ne-a mai spus un detaliu important: Munaf nu s-a cazat la hotel, impreuna cu ziaristii, ci a stat la parinti. Desi e recunoscut faptul ca, intr-un oras ca Bagdadul, cel mai sigur e sa-ti tii oaspetii acasa, nu la hotel.

Mirela Corlatan, Ioana Lupea, Liviu Avram