Administratia prezidentiala a dat asigurari, joi seara, ca toate institutiile implicate in recuperarea jurnalistilor romani fac tot ce este posibil pentru intoarcerea lor acasa.

Familiile acestora sa stea linistite, iar presa sa-si ia gandul de la orice informatie in plus. Din ecuatia laconicei purtatoare de cuvant Adriana Saftoiu, lipsea Mohamed Munaf. La fel si din imaginile difuzate ieri.

Dupa inregistrarea video difuzata pe postul Al-Jazeera, ieri au aparut un set de fotografii ale ostaticilor romani. De de data aceasta, ele au fost difuzate de cunoscuta agentie Reuters, fapt deloc intamplator, afirma specialistii in strategiile teroristilor, Reuters fiind un foarte bun canal de comunicare la nivel international.

In fotografiile transmise ieri de Reuters apar doar Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, fara Mohamed Munaf. Cei trei romani stau de data aceasta in picioare, cu spatele la un perete alb. Toti trei isi tin legitimatiile de presa si pasapoartele in fata camerei.

Miscoci poarta ochelarii care ii lipseau in imaginile prezentate de Al-Jazeera, iar Marie Jeanne Ion are in continuare parul acoperit cu o esarfa galbena. In rest cei trei poarta aceleasi haine. Grupul este flancat de doi barbati inarmati care, practic, stau in aceleasi pozitii ca in imaginea difuzata de Al Jazeera. Unul din ei, poarta o camasa sau bluza neagra.

Cei doi rapitori care apar in fotografii par sa fie aceiasi cu cei din inregistrarea video difuzata de Al Jazeera insa poarta pe cap alte keffieh. In imaginea video, cei doi apareau cu keffieh alb si negru, in timp ce in fotografii, cel din dreapta are figura acoperita cu un material alb-rosu.

Culorile keffieh-ului nu sunt intamplatoare si semnifica faptul ca cei doi provin din tari diferite: un keffieh alb-negru provine dintr-o tara cu regim prezidential, in timp ce unul alb-rosu dovedeste ca cel care il poarta provine dintr-un stat cu regim monarhic.

In legatura cu lipsa lui Mohamed Munaf din imagini, analistul francez Nicolas Henin, specialist in modul de operare al teroristilor irakieni a declarat ca aceasta "ar putea sa insemne ca rapitorii il considera mai mult ca pe un irakian decat ca pe un american.

In aceasta regiune a lumii, dubla nationalitate nu prea e recunoscuta. Nu e prima oara cand se fac astfel de separari. De fiecare data cand jurnalisti occidentali au fost capturati impreuna cu interpretii lor, au fost separati si aratati separat la TV".

Traian Basescu l-a uitat pe Mohamed Munaf

In declaratia facuta, joi, la Palatul Cotroceni de catre consilierul prezidential Adriana Saftoiu autoritatile de la Bucuresti dau asigurari ca grupul operativ condus de Traian Basescu continua sa analizeze informatiile acumulate despre rapirea jurnalistilor romani, actiunea desfasurandu-se conform standardelor in aceste situatii si urmarind cu prioritate salvarea si recuperarea celor trei

jurnalisti.

"Plecand de la aceasta premisa, Administratia prezidentiala considera ca in acest moment orice informatie transmisa presei nu face decat sa pericliteze operatiunile de recuperare a ziaristilor.

Din acest motiv, Administratia prezidentiala face apel la intelegere pentru a proteja informativ actiunile de recuperare a celor trei jurnalisti si asigura familiile celor trei ziaristi, opinia publica, reprezentantii mass-media, ca toate institutiile implicate in procesul de recuperare a jurnalistilor romani fac tot ce este necesar pentru intoarcerea lor cu bine acasa",

a mai spus Adriana Saftoiu.

La cinci zile de la disparitia grupului celor patru in Irak, autoritatile de la Bucuresti nu dau nici o explicatie. Mai mult, lucrand "discret si inteligent", il uita din declaratia oficiala de la Cotroceni pe cel de-al patrulea ostatic, Mohamed Munaf, insistand in mod explicit cu eforturile conjugate pentru salvarea "celor trei ziaristi".

In actuala conjunctura, faptul in sine este prea important ca sa fie trecut cu vederea. Ori cei care au intocmit declaratia dau dovada de o aiuritoare incompetenta, ori Muhamed Munaf a trebuit sa dispara din ecuatia salvatoare. Pentru ca, dupa nici 24 de ore, in imaginile cu ostaticii romani difuzate pe Internet, Mohamed Munaf lipseste.

Tripla cetatenie: romana, irakiana si americana

Am aflat de la cabinetul consilierului Adriana Saftoiu ca numele lui Mohamed Munaf nu a figurat pe lista comunicatului din seara de joi pentru ca Administratia prezidentiala nu are la cunostinta "pana acum" de faptul ca Mohamed Munaf are cetatenie romana si ca, in virtutea faptului ca are si cetatenie americana, ar fi de inteles ca soarta lui revine in responsabilitatea americanilor.

Facem precizarea catre celula de criza de la Cotroceni ca Mohamed Munaf are tripla cetatenie, romana, irakiana si americana. Chiar autoritatile americane implicate in recuperarea ostaticilor au specificat faptul ca Munaf are si cetatenie romana. In plus, la Registrul Comertului, Munaf figureaza cu aceeasi tripla cetatenie, situatie confirmata si de Comunitatea Arba din Romania.

Faptul ca, dupa aproape o saptamana de la disparitia celor patru, la cel mai inalt nivel al autoritatilor romane nu se cunoaste inca cetatenia unuia dintre ostatici, ridica mari semne de intrebare despre echipa de specialisti din jurul presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Basescu a primit familiile jurnalistilor rapiti in Irak

Membrii familiilor celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak si a lui Mohamed Munaf au fost primiti, ieri la Palatul Cotroceni. Ei s-au aflat pentru aproximativ o ora la Cotroceni si au avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Prezenta la Cotroceni membrilor familiilor jurnalistilor romani la Palatul Cotroceni nu a fost mediatizata, la cererea acestora.

Presedintele Romaniei i-a asigurat ca institutiile abilitate fac totul pentru a rezolva criza ostaticilor. Familiile acestora au solicitat Administratiei prezidentiale sa transmita presei sa trateze cu "decenta" situatia lor si sa tina seama de protejarea celor din Irak.

Traian Basescu s-a intalnit si cu sefii serviciilor secrete, cu ministrul de externe si consilieri pentru a analiza noile date ale crizei ostaticilor Am luat legatura cu tatal jurnalistei Marie Jeanne Ion, incercand sa obtinem un comentariu de la senatorul PSD Vasile Ion in legatura cu fotografiile ostaticilor si, in general cu noile date ale problemei.

"Nu stiu ce vreti dumneavoastra sa comentez, ne-a declarat vizibil deranjat Vasile Ion, ce vreti sa comentez? Ce, eu am fata de sifilitic ca astia de la televizor care nu stiu ce vorbesc?".

Nicolae Vezure: "Mohamed Munaf a fost condamnat la moarte!"

Nicolae Vezure, liderul Partidului Socialist, sustine ca Mohamed Munaf a fost condamnat la moarte de rapitorii irakieni pentru inalta tradare si urmeaza sa fie executat in curand. Afirmatiile lui Vezure, care se recomanda drept un bun cunoscator al poporului irakian, vin in contextul disparitiei lui Mulaf din ultimele imagini difuzate de televiziunea de limba araba Al Jazeera.

"Faptul ca in imagine apar doar ziaristii romani, denota, in mod clar, ca Munaf a fost taiat de pe lista negocierilor. Asta inseamna ca va fi omorat", ne-a declarat Vezure. In acelasi timp, seful Partidului Socialist a spus ca teroristii monitorizeaza televiziunile romanesi care emit prin satelit.

"Pentru ei e foarte simplu in conditiile in care multi arabi si-au facut studiile la noi in tara si vorbesc foarte bine romaneste", a explica Nicolea Vezure.

Rapitorii jurnalistilor au informatori in Romania

Difuzarea ultimelor imagini cu cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak intareste suspiciunile privind posibilitatea ca rapitorii sa primeasca informatii din Romania. In ambele iesiri la rampa, rapitorii au fost extrem de receptivi la informatiile care s-au vehiculat in mass-media de la Bucuresti.

Vestea ca cei trei jurnalisti si ghidul lor au fost rapiti a ajuns in Romania luni seara, ea fiind preluata si difuzata de toate canalele de televiziune. A doua zi, marti, intreaga presa cauta disperata informatii despre modul in care au ajuns in Irak cei trei jurnalisti.

Apar informatiile despre cea de-a patra persoana rapita, omul de afaceri irakiano-americano-roman Muhamad Munaf.

Miercuri iese la rampa controversatul Omar Hayssam, care anunta ca ar fi fost contactat de rapitori care i-au cerut patru milioane de dolari drept rascumparare. Aceasta informatie a aparut in ziarele de miercuri.

In cursul aceleiasi zile, Hayssam a aparut la mai multe posturi de televiziune povestind de pe patul de spital acelasi scenariu cu telefoanele pentru rascumparare.

Interesant este ca in aceeasi seara postul de televiziune Al-Jazeera difuzeaza primele imagini cu ostaticii, prin intermediul carora rapitorii nu se identifica si nici nu formuleaza vreo cerere, dar tin sa precizeze, prin intermediul ziaristei Marie Jeanne Ion, ca nu au cerut nici o rascumparare.

Acest lucru devine mult mai suspect daca luam in considerare faptul ca, la momentul in care s-a facut inregistrarea casetei, singurele informatii despre pretinsa rascumparare fusesera publicate doar la Bucuresti.

Directorul de stiri de la Prima Tv, Dan Dumitru, ne-a declarat ca Al-Jazeera difuzase pana la momentul prezentarii casetei doar o simpla stire despre rapire, in care nu s-a pomenit nimic despre bani.

Desi nu este imposibil, totusi, este greu de crezut ca rapitorii acceseaza media romaneasca din Irak. In aceste conditii, ipoteza unor legaturi in Romania devine din ce in ce mai credibila.

Rapitorii, mai informati din Romania decat jurnalistii arabi

Coincidentele merg mai departe, si se ajunge la ziua de ieri, cand au aparut noile fotografii, in care apare un cu totul alt decor decat cel reprezentat de banalele paturi, decor care a fost bagatelizat de intreaga presa romaneasca.

Tocmai decorul sarac si faptul ca filmarea s-a facut cu camera romanilor sustine ipoteza ca rapitorii nu au in dotare aparatura electronica, deci nu ar fi putut accesa Internetul pentru a vizualiza stirile. Mai trebuie spus si faptul ca internetul, deci implicit calculatorul, reprezinta un mijloc de comunicare si informare extrem de putin raspandit in Irak.

Nu in ultimul rand, lipsa unor informatii din media araba este un alt fapt care poate confirma ca rapitorii au informatori in Romania. Rana Al-Ayubi, producator de stiri din Irak, a declarat postului national de radio ca jurnalistii arabi nu au nici ei prea multe date referitoare la rapitorii celor trei romani.

Grup pentru salvarea ziaristilor romani la Ambasada SUA din Bagdad

Purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Adam Ereli, a declarat ca ambasada SUA la Bagdad a creat un grup de lucru in legatura cu ziaristii romani luati ostatici in Irak. Adam Ereli a precizat ca autoritatile americane sunt in contact strans cu cele romane.

"Evident, la ambasada americana de la Bagdad avem un grup de lucru privind ostaticii, care este activat in situatii precum aceasta", a declarat Ereli. El a exprimat solidaritatea Statelor Unite cu autoritatile si populatia Romaniei.

Pe de alta parte, Ereli a fost intrebat daca poate confirma faptul ca un cetatean american a fost rapit impreuna cu cei trei ziaristi romani, dar a spus ca aceasta este o chestiune asupra careia inca se lucreaza si nu a putut confirma oficial informatiile referitoare la ostaticul american.