Dezvoltarea sectorului de IT&C in Romania in ultimii ani si extinderea activitatii firmelor autohtone si straine din domeniu au creat o presiune deosebita asupra pietei fortei de munca, angajatorii confruntandu-se adeseori cu dificultati in gasirea unor candidati profesionisti.

"Exista o dificultate in Romania de a asigura specialisti in soft. Formarea unui angajat dureaza un an pana cand devine activ in companie. In ultimii ani, am observat o scadere a nivelului de pregatire a candidatilor la posturi in companii de IT, in conditiile in care cei valorosi prefera sa plece in strainatate.

Totodata, scoala nu asigura destui angajati in domeniu", a declarat recent Dan Bedros, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania.

CALITATE. Bedros spune ca, la inceputul anilor ’90, din 10 candidati puteau fi angajati fara probleme opt, treptat, nivelul scazand pana la trei. Un element pozitiv il constituie insa intoarcerea unui numar tot mai mare de specialisti romani din SUA, care trimit cereri la firme locale pentru a reveni in tara.