Un grecotei care a cam facut turul mediilor din Romania (numai pe post de curiozitate vesela!) spunea, ieri-dimineata pe la cinci-sase (deh, insomniile!), ca autoritatile romane ar trebui sa dea un semn.

E obligatia lor sa intervina si sa nu lase telespectatorii aflati pe OTV sa creada in nebunia cu intoarcerea, in chiar dimineata zilei de duminica, a ziaristilor rapiti! De altfel, grecoteiul i-a acompaniat toata noaptea pe alti citiva pe acelasi post, si cam cu tot atitia neuroni, in timpul unei isterii.

De cine stie unde, de la un frizer din Ploiesti, bietii jurnalisti de serviciu au aflat ca rapitii din Irak s-ar fi putut intoarce pe sest in acea dimineata.

Cu materia cenusie gifiind in criza de oxigen si idei, respectivele personaje au trimis destui fraieri la Aeroportul International "Henri Coanda" sa astepte mai intii cursa de Beirut si, mai apoi, pe cea de Amman.

Ziaristi rapiti, ioc! Cu ochii cirpiti dupa o noapte intreaga de fantezii spuse sau gindite numai pe jumatate, chibitii in chestiunea rapirii confratilor au scapat aceasta perla.

Cica guvernul si autoritatile ar fi trebuit sa reactioneze, sa dea un telefon la OTV pentru a curma toata nebunia cu intoarcerea celor disparuti in Irak! Sigur, cugetarea aceasta, unica in felul ei, pentru a fi peltica in toata dimensiunea sa comica a fost rostita de invitatul grecotei al vajnicului comentator. La pacalit oameni si la creat confuzie, totul a mers struna.

Chiar comic, caricatural si necredibil, zvonul a fost muscat de multi. De unde sa stie romanii ca toti cei patru-cinci din respectivul studio n-au impreuna mai multe clase decit unghiile si urechile ciinelui, ca in materie de jurnalistica si ei aratau ca niste prizonieri ai mahalagiilor din Romania.

Vestea era rostita pe o televiziune (cu licenta!), de oameni aflati in urmarire (sau nu) si in deplinatatea facultatilor (sau nu) si cu o dorinta sincera (pina la prosteala) de a fi in slujba comunitatii si de a fi bagati si ei in seama!

Micul si comicul episod de dezinformare sincera si dezinvolta petrecut la OTV ne atrage atentia asupra crizei din mass-media. Ea este de zece ori mai adinca.

Nu e de ajuns ce s-a petrecut la "Evenimentul zilei" si la "Romania libera", nu ajunge demisia eroi-comica a echipei de comanda de pe nava-amiral a presei romane (zisa in bascalie "Adevarul"), nu ajunge amenintarea cu un ziar de referinta pe linia Dinescu-Popescu (cu Bogdan Chirieac la casierie), nu ajunge rapirea din Irak, unde trei jurnalisti au plecat la vinatoare mai buimaci decit niste

surzi! N-a ajuns publicitatea de la guvernul Nastase, a mai trebuit sa iasa la iveala si sponsorizarea lui Omar Hayssam (inca nu stim cum de jurnalistii au reusit sa-l intilneasca inaintea politistilor si a procurorilor de la PNA).

Cu alte cuvinte, pe linga banii papati de la guvern si cei supti de la arabusi, plus dezinvoltura profesionala gestionata din creiere de bibilica, atit a aratat (cu insistenta!) tagma jurnalistica iesita la intervalul generos al realitatii.

Si, in plina tragedie, nascuta din prostie, dar dupa miezul noptii, iaca si cugetarea grecoteiului, scapata in ploaia de enormitati spuse pe OTV.

Ca autoritatile ar trebui sa dea un semn pentru a nu lasa lumea sa alunece in vilva cu intoarcerea, provocata de respectivii cugetatori. Stiti ce spunea grecul? De ce nu ne da guvernul una peste gura daca tot isi da seama ca spunem prostii!

Presupun ca guvernantii nostri dormeau profund la respectiva ora si n-au auzit micuta enormitate spusa printre altele de tip elefant (acolo fiind locul consacrat al lui Vadim). Nici nu merita bagata in seama, chiar daca ea tradeaza cu pregnanta criza din mass-media.

Fenomenul cel mai spectaculos de dupa caderea comunismului in Romania (m-am referit la explozia mediatica) isi arata acum slabiciunile.

Nu avem de-a face doar cu niste facaturi de politicieni si cu niste caricaturi de functionari publici! Criza societatii romanesti este insotita (ca sa nu spun ca si alimentata intr-o masura) de o criza a presei.

Si ea poarta responsabilitatea lungului proces al tranzitiei!

La OTV, intr-o emisiune superficiala, incropita si vesela, pigmentata cu ineptii si tembelitati gomoase, romanul cu insomii a retrait o dezamagire reprezentativa.