Lavinia Onitiu-Gelineau, devenita celebra peste Ocean dupa ce a contestat dur razboiul purtat de administratia Bush in Irak, a fost ucisa in locuinta ei din Westbrook, Maine.

Potrivit autoritatilor, criminalul este cel mai probabil tatal tinerei, sibianul Nicolae Onitiu, 51 de ani, care venise in vizita la ea. Se pare ca, la scurt timp dupa ce si-a omorit fiica, barbatul si-a pus capat zilelor.

Apropiatii familiei Gelineau

nu-si pot explica decesul tinerei, dar spun ca Lavinia se intelegea foarte bine cu mama sa. In schimb, relatiile cu tatal ei - gasit si el mort in locuinta - erau destul de reci.

Numele tinerei romance a devenit cunoscut in urma cu un an, cind sotul acesteia, Cristopher Gelineau, a fost ucis in timpul unui atentat terorist in Irak. Din acel moment, Lavinia Onitiu-Gelineau a iesit in repetate rinduri in public si a contestat cu vehementa razboiul purtat de administratia Bush.

Astfel, intr-una dintre conferintele de presa sustinute la scurt timp de la moartea sotului ei, tinara a cerut opiniei publice tragerea la raspundere a presedintelui american pentru razboiul din Irak.

In plus, ea si-a exprimat dubiile in privinta veridicitatii motivelor oficiale invocate de administratia Bush anterior invadarii Irakului. "Sint foarte mindra de sotul meu, insa nu si de motivele pentru care el s-a aflat acolo.

E bine ca americanii sa fie patrioti, dar oamenii trebuie, in acelasi timp, sa se intrebe daca lucrurile pe care le fac trupele SUA in Irak sint drepte", declara romanca, la inceputul lunii mai a anului trecut.

Cristopher s-a inrolat pentru a-si plati studiile

Cristopher Gelineau, specialist in programare pe calculator, a copilarit in oraselul Starksboro.

A urmat cursurile Universitatii Southern Maine - acolo unde a si cunoscut-o pe Lavinia.

Trei ani mai tirziu, cei doi s-au casatorit si, conform declaratiilor mamei lui Cristopher - americanca Victoria Chicoine - tinara s-a integrat imediat in familia sotului sau. De fapt, ea era privita ca o fiica de catre parintii acestuia.

Initial, sotul Laviniei s-a inrolat in Garda Nationala pentru a-si plati studiile. La acea vreme, el nu dorea decit sa-si serveasca tara in cazul unui dezastru national. Ulterior insa a fost transferat in teatrul de razboi din Irak, unde si-a pierdut viata intr-un atentat pus la cale de Al-Zarkawi.

Un om linistit

Vasile Onitiu, cel despre care se presupune ca si-a ucis fiica la finele saptaminii trecute, in SUA, locuia in Sibiu, impreuna cu fiul lui.

La usa apartamentului din Romania al celor doi nu raspundea nimeni, si de miercurea trecuta vecinii nu au mai vazut nici un bec aprins in locuinta.

Nici unul dintre locatarii imobilului nu avea cunostinta de crima petrecuta peste Ocean. Impresia generala lasata de Vasile Onitiu nu trada nici pe departe caracterul unui criminal.

"Acum aud de la dumneavoastra de aceasta crima. Stiam ca are o fiica in America si ca este despartit de sotie. Nu prea am discutat cu el, ne salutam doar, asa, ca vecini de scara.

Stiu ca a plecat sa-si viziteze fiica", ne-a declarat unul dintre locatari.

"Nu are datorii la intretinere. Era un om linistit din toate punctele de vedere si nu a deranjat vreodata pe cineva. Nu a avut nici un fel de scandaluri sau conflicte cu cineva din bloc", a adaugat o vecina de palier.

LaurenTiu Mihu, Dragos Popescu