Topirea ghetarilor din Himalaya ar putea provoca o scadere a rezervelor de apa intr-o zona vasta, cu consecinte incalculabile pentru sute de milioane de oameni, avertizeaza organizatia ecologica internationala World Wildlife Fund (WWF).

Concret, este vorba de India, China si Nepal, care, in urmatoarele decenii, ar putea cunoaste mari inundatii, urmate de o seceta severa.

Cu exceptia zonelor polare, muntii Himalaya cuprind cele mai mari rezerve mondiale de apa care alimenteaza cele sapte mari fluvii asiatice: Gange, Ind, Brahmaputra, Yangtze, Mekong, Thanlwin si Fluviul Galben.

"Mai intai", afirma Jennifer Morgan, director al Programului WWF, privind modificarea climatului global, topirea rapida a ghetarilor din Himalaya va spori volumul cursurilor de apa, provocand vaste inundatii.

Dupa cateva decenii, situatia se va schimba, nivelul apelor va scadea sensibil, ceea ce va provoca serioase probleme ecologice in Asia de Vest, Nepal si zona de nord a Indiei".

Desi traiesc departe de Himalaya, sute de milioane de oameni din aceste regiuni, care depind de rezervele de apa ale fluviilor amintite, vor avea serios de suferit.

Multi locuiesc in zone de campie, extrem de vulnerabile la ridicarea nivelului cursurilor de apa. Pe de alta parte, pentru asigurarea hranei, suprafetele cultivate, in special cu orez, au nevoie de irigatii.

Seceta care ar urma inundatiilor va afecta grav recoltele. Un studiu al WWF arata ca in urmatorii 20 de ani, temperatura globala ar putea creste cu 2 grade, ceea ce reprezinta nivelul de alarma.

Anual, ghetarii din Himalaya dau inapoi cu 10-15 metri. Ghetarul Gangatri din India se retrage chiar cu 23 de metri in fiecare an.

Inca de pe acum, in Nepal, China si India, zona cu cea mai mare densitate demografica a planetei, semnele schimbarii climaterice sunt evidente. In Nepal, de pilda, temperatura medie sporeste anual cu 0,06 grade Celsius, iar nivelul cursurilor de apa este, in scadere.

Scade, de asemenea, cantitatea de apa care alimenteaza platourile umede Qinghai, din China, zona unde exista numeroase lacuri, mlastini si cursuri de apa.