Potrivit informatiilor de la Biroul Electoral Municipal, Adriean Videanu, reprezentantul Aliantei D.A., a castigat din primul tur, cu 53,09% din voturi. El este urmat de candidatul PSD, Marian Vanghelie - 29,56% din voturi si de Cristian Popescu (Piedone) - 8,71%. Anca Petrescu, Radu Opaina si Ralu Filip au obtinut peste 1% din voturi.

Rezultatul comunicat este final, fiind numarate voturile din toate sectiile de votare.

Duminica seara, pana la ora 19.00 au votat 20,42% din alegatorii inscrisi pe liste. Pe sectoare, cea mai mica participare e inregistrata in Sectorul 3 (17,78%) iar cea mai mare in sectorul 1 (23,91%). Potrivit BEM, este cea mai slaba prezenta la vot inregistrata la un tur de scrutin de dupa 1989. (RevistaPresei.ro)

Absenteism-record

Prestatia modesta a celor 17 candidati la Primaria Capitalei a determinat majoritatea covarsitoare a bucurestenilor sa boicoteze alegerile locale partiale de ieri.

Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Municipal, la ora 17 se prezentasera la urne doar 16,29% din cei aproape 1,8 milioane de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente.

Campion la prezenta a fost sectorul 1 unde, pana la amintita ora, votasera 19,34% dintre cetatenii cu drept de vot, in timp ce in codasul sector 3 nu-si exprimasera optiunile decat 13,96 de procente. Sectorul 5 al lui Marian Vanghelie se pozitiona pe locul penultim al clasamentului, cu o prezenta de numai 15,15 procente.

Absenteismul manifestat ieri de bucuresteni a doborat recordul negativ stabilit la primul tur de scrutin al alegerilor locale de anul trecut.

In iunie 2004, si-au exprimat optiunea doar vreo 38 de procente dintre bucuresteni, la ora de referinta 17 votand atunci un procent de 28,21.

Cu toata prezenta scazuta, la cele 1.155 de sectii de votare, componentii Biroului Electoral Municipal nu au fost scutiti de corvoada solutionarii contestatiilor si sesizarilor formulate de partidele politice.

Pana la orele serii, au fost inregistrate 16 asemenea plangeri, cele mai multe din partea PSD, nici una solutionata pozitiv.

Pesedistii s-au plans, printre altele, de faptul ca la o sectie de votare din sectorul 5 geamurile sunt decorate cu perdele portocalii, ceea ce ar constitui propaganda in favoarea Aliantei D.A., dar si de prestatia unui post de televiziune, chipurile, partinitor in favoarea liberal-democratilor.

Membrii BEM nu s-au lasat convinsi de povestea cu perdelele portocalii, iar plangerea impotriva postului de televiziune au trimis-o la CNA.

Adevarul - 4 aprilie 2005