Strainii par mai interesati de afaceri in Retezat, in partea de Uricani, decat romanii si au inceput chiar sa cumpere masiv teren in zona. O societate americana vrea sa inves-teasca cel putin 30 de milioane de euro in zona Capusel, cuprinsa in programul national "Superschi in Carpati".

Austriecii au fost chiar mai rapizi si au achizitionat deja 1.300 de hectare de teren impadurit, imbogatind efectiv membrii unui composesorat, care a primit sute de miliarde de lei pentru teren.

Dar primarul orasului Uricani spune ca exista informatii, deocamdata neoficiale, conform carora zona pe care au pus mana austriecii este plina de gaz metan.

Zona a fost ridicata, in ceea ce priveste preturile, de amenajarea drumului Campu lui Neag - Herculane, la care lucrarile vor continua si in acest an.

In plus, trebuie tinut cont de faptul ca aici este o parte a Parcului National Retezat, o zona de o frumusete aparte, cu animale salbatice din belsug, deci numai bine pentru vanatorii pasionati.

Acestea au fost probabil motivele pentru care a aparut aici o societate comerciala cu capital austriac, dar cu sediul in Sebes - Alba, respectiv SC Cascade Empire SRL.

Primarul orasului Uricani, Danut Buhaescu, declara ca societatea are ca obiect de activitate fabricarea de cherestea, dar la negocierile cu reprezentantii composesoratului care a vandut terenul a participat un reprezentant al austriecilor, din Bucuresti.

Localnicii au vandut 1.300 de hectare de teren impadurit, situat in zona-tampon a Parcului National Retezat, la un pret uluitor pentru aceasta zona: 95 de milioane de lei/hectar, adica peste 123 de miliarde de lei.

De fapt, suma i-a luat prin surprindere chiar si pe localnici, care nu au vazut niciodata atata banet. "A facut politia de paza pana au ajuns banii in banca.

Erau plase cu bani, pe care le-am transportat cu masina primariei pana acasa la oameni si politistii au supravegheat zona in permanenta ca nu cumva vreun lucrator din asta cu ziua sa dea lovitura", povesteste primarul Buhaescu.

Este extrem de posibil ca austriecii sa fi cumparat terenul pentru afacerea pe care o au, dar suma platita este mult prea mare si poate fi greu recuperata din cherestea, spun cunoscatorii.

Dar la fel de posibil este ca investitorii sa se fi gandit la faptul ca, o data cu finalizarea lucrarilor la drumul Campu lui Neag - Herculane, centrul de greutate al turismului se va muta in vestul vaii, adica in Retezat. Primarul Buhaescu atrage insa atentia asupra altui aspect.

"Sunt informatii, deocamdata neoficiale, ca inainte de cumpa-rarea terenului ar fi fost o scurgere de informatii care atesta ca in zona este foarte mult metan si asa s-ar putea scoate bani buni", arata primarul Uricaniului.

Specialistii spun ca teoria avansata de primar ar putea fi valabila. Astfel, in Campu lui Neag a existat o exploatare miniera de huila si era preconizat sa se mai deschida doua unitati mi-niere mai sus de Campu lui Neag, adica in apropierea zonei impadurite achizitionate de austriecii de la SC Cascade Empire SRL.

Se stie ca metanul se formeaza in zone de carbune, iar din acest motiv sta in picioare si varianta conform careia austriecii nu cauta nici lemn si nici turism, ci chiar metan.