Editia din acest an a Festivalului International de Film "Transilvania" (TIFF) le rezerva o multime de surprize clujenilor. Filme controversate, actori si regizori celebri vor fi prezenti la Cluj-Napoca, pentru a IV-a editie a TIFF, care va incepe in 28 mai si va dura 7 zile.

Coppola la Cluj?

"Pot sa va anunt in premiera ca, anul acesta, TIFF se va inchide cu un film de exceptie, care a luat in acest an premiul Oscar pentru cel mai bun film international. Este vorba de ", a marturisit incantat directorul festivalului, Tudor Giurgiu.

El a mai dezvaluit pentru CLUJEANUL ca, impreuna cu filmul, ar putea veni la Cluj si regizorul Alejandro Amenabar.

Directorul TIFF a mai spus ca la editia din acest an va participa aproape sigur actrita Asia Argento si filmul ei "The heart is deceitful above all things", care a starnit vii controverse la editia din 2004 a Festivalului de Film de la Cannes.

Tot printre surprizele TIFF se poate numara celebrul Francis Ford Coppola, creatorul "Nasului", care se va afla in Romania pentru a turna un film. "Purtam tratative cu acest mare regizor si credem ca va fi si el prezent la TIFF", a spus Giurgiu.

Sansa celebritatii

Editia 2005 aduce in premiera si un concurs deosebit, denumit "Let's go digital!" si destinat adolescentilor cu varste intre 14 si 18 ani. Acestia au sansa ca, la finalul festivalului, sa urce pe scena alaturi de marii castigatori.

Pentru a participa la concurs, tinerii trebuie sa trimita pana la data de 15 mai un colet care sa contina un CV, o scrisoare de motivatie si o pagina cu un scenariu de publicitate pentru TIFF, pe adresa Str. Popa Soare nr. 52, sector 2, Bucuresti.

Optional, tinerii pot trimite si o caseta VHS, miniDV sau DVD, care trebuie sa contina o selectie de imagini filmate de participanti in diverse imprejurari (vacante, evenimente personale sau oficiale, etc). Imaginile trebuie sa demonstreze aptitudinile si inclinatia spre film ale aplicantului.

Cei mai buni 15 tineri vor participa la un seminar de pregatire in cadrul TIFF, pe parcursul carui vor face un film cu ajutorul unor instructori profesionisti. Autorii celui mai bun film realizat astfel vor urca pe scena alaturi de castigatori, avand astfel sansa de a fi remarcati de catre specialisti.

"Mar Adentro" - povestea adevarata

Filmul ce va inchide TIFF 2005, "Mar Adentro", a fost realizat dupa o poveste adevarata. Eroul filmului, spaniolul Ramon Sampedro, interpretat de actorul Javier Bardem (foto), a luptat 30 de ani pentru dreptul la eutanasie. Povestea sa se impleteste cu viata a doua femei care il iubesc si pe care le invata despre minunea de a trai.