Vladimir Voronin a fost reales presedinte al Republicii Moldova, prin votul a 75 din cei 78 de deputati prezenti in sala Parlamentului de la Chisinau.

Pentru presedintele Voronin nu au vot numai cei 56 de deputati ai Partidului Comunistilor, al carui lider este, dar si cei 11 de putati ai Partidului Popular Crestin Democrat, condus de Iurie Rosca si cei 8 deputati ai Partidului Democrat, condus de Dumitru Diacov.

Votul de principiu al unei parti considerabile a opozitiei in favoarea liderului Partidului Comunistilor era de neimaginat acum un an sau chiar acum cateva luni.

Schimbarea radicala, cu 180 de grade, in politica pe care Vladimir Voronin a promovat-o la inceputul mandatului sau a facut, se pare, alogica ostilitatea care a dominat mereu relatiile dintre guvernarea comunista si opozitie.

Indiferent daca a confiscat mesajul dintotdeauna al opozitiei sau daca a ajuns in mod oarecum firesc sa-l adopte, presedintele Voronin se identifica acum in mare parte cu aspiratiile si obiectivele fortelor politice prooccidentale.

Vladimir Voronin a reconfirmat, in discursul sau inainte de a fi votat, aceasta transformare spectaculoasa si sinceritatea acestei schimbari.

"Integrarea Europeana nu trebuie privita ca un slogan politic oarecare, de conjunctura, ci ca un proces ireversibil, consecvent si firesc" , a declarat Vladmir Voronin.

Vladimir Voronin, liderul care acum patru ani cucerea puterea inclusiv cu sloganul de integrare a Republicii Moldova intr-o structura regionala care sa renasca din cenusa fostei URSS.

Acum Vladimir Voronin, cel putin la nivelul promisiunilor, este cel mai fervent promotor al libertatii presei, ci nu presedintele de altadata, acuzat de utilizarea dictatoriala a presei.

„In acelasi context se inscrie si formarea unor mass media deschise, responsabile si dinamice", a declarat domnul Voronin.

"Trebuie create toate conditiile pentru ca mijloacele politice de informare in masa, de toate nivelurile – de la cele nationale, la cele locale – sa fie surse competente de informatii aflate in serviciul tuturor segmentelor politice, civile si etnoculturale ale societatii noastre".

Dispus sa renunte la conducerea Partidului Comunistilor

In solutionarea conflictului trasnistrean, spune acum Vladimir Voronin, Chisinaul va miza pe sprijinul SUA, al Uniunii Europene, Ucrainei si Romaniei, abandonand vechile mecanisme de negocieri.

Republica Moldova va persevera fara compromisuri de acum inainte pe calea democratizarii.

Mai mult decat atat, Vladimir Voronin se declara gata sa accepte ce a refuzat categoric pana acum. Este vorba de abandonarea functiei de lider al Partidului Comunistilor.

„Eu sunt gata sa discut aceasta problema, ca impreuna cu dumneavoastra sa operam modificarile necesare in legislatie conform carora functia de presedinte va fi incompatibila cu apartenenta la un partid sau altul", a declarat Vladimir Voronin.

"Sunt convins ca voi inteles corect si de tovarasii mei de partid, deoarece, oricat de discutabil ar fi mod de abordare a problemei, castigurile vor fi totusi mult mai mari decat pierderile."

Ostilitatea PPCD - Comunisti de domeniul trecutului

Unul dintre motivele pentru care Partidul Popular Crestin Democrat l-a votat pe Vladimir Voronin a fost ca acesta a acceptat un set de propuneri-reforme pe care in ajun de alegeri Iurie Rosca impreuna cu Oleg Serebrian, liderul Partidului Social Liberal, le-a discutat cu seful statului.

Dar ce l-a determinat totusi pe liderul PPCD Iurie Rosca sa aleaga un candidat comunist la functia de presedinte al tarii?

„De azi inainte, vechile relatii de ostilitate si neincredere intre presedintele Voronin si PPCD raman in trecut."

"Noi am hotarat de comun acord cu seful statului sa construim intre putere si opozitie niste relatii de dialog constructiv, de parteneriat, de cooperare, de complementaritate, in sfarsit, in numele intereselor nationale ale tarii, in numele concordiei sociale, in numele viitorului european al Republicii Moldova."

"Timp de o luna de zile am avut timp sa ma conving de nenumarate ori ca adversarii politici externi ai Republicii Moldova urmaresc impiedicarea alegerii lui Voronin."

"Logica elementara, simtul raspunderii m-au condus in definitiv la concluzia sa votez pentru candidatura presedintelui Voronin", a declarat Iurie Rosca.

Se pare ca si deputatii din partea Partidului Democrat s-au hotarat, dupa cum spun ei, in ultimul moment - sa voteze in favoarea lui Vladimir Voronin datorita acceptarii de catre acesta a unui set de propuneri.

Liderul PD, Dumitru Diacov, in discursul sau de dupa alegerea sefului statului a asigurat din nou ca nu a cerut functii si posturi in schimbul voturilor in favoarea lui Vladimir Voronin.

„Avem consimtamantul atat a presedintelui, cat si a formatiunii ca aceste propuneri sa fie realizate. Noi nu am comercializat si discutat posturi si functii. Partidul Democrat ramane in opozitie."

"Printre aceste 16 puncte care au fost inaintate, pe primul loc se situeaza propunerea de a aproba de catre actualul parlament a modificarilor Constitutiei Republicii Moldova in vederea introducerii prevederii, conform careia presedintele nu poate ocupa functii de partid" a spus Dumitru Diacov.

Oleg Serebrian: „Sper ca electoratul sa inteleaga"

Pentru Oleg Serebrian si ceilalti 2 deputati ai Partidului Social Liberal, ajuns in Parlament pe listele Blocului Moldova Democrata, dar care luni a anuntat ca paraseste Blocul, decizia de a vota pentru Vladimir Voronin a fost una dificila dar necesara.

Partidele de opozitie, care l-au sustinut pe Vladimir Voronin au dat dovada de maturitate politica, spune Oleg Serebrian, decizie care, spera el, nu va afecta electoratul

„Speram foarte mult ca alegatorii partidelor politice de opozitie care au votat astazi pentru presedintele Vladimir Voronin vor intelege acest pas care reiesea din necesitatea de a mentine stabilitatea in Republica Moldova, dar si din necesitatea de a orienta efectiv tara noastra pe o traiectorie europeana."

La randul sau, Serafim Urecheanu, liderul fostului Bloc Moldova Democrata, care pe viitor se va numi Alianta Moldova Noastra, considera ca nu exista motive serioase pentru a dramatiza situatia.

"Bineinteles ca era mult mai confortabil astazi de declarat ca, iata, in numele tarii, in numele situatiei create."

"Eu nu vad nici o situatie de tragedie creata in tara."

"Cineva isi cauta pozitii de confort. Dar noi nu am cautat-o, noi am avut mesajul nostru si cu acest mesaj mergem inainte si vom conlucra cu toate fractiunile."

In urmatoarele zile Vladimir Voronin urmeaza sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru - inca un test menit sa demonstreze sinceritatea schimbarii la fata a primului si, probabil, ultimului lider comunist european ajuns legal la putere dupa caderea uniunii Sovietice.

Republica Moldova va persevera fara compromisuri de acum inainte pe calea democratizarii. Sunt doar cateva optiuni care au facut, se pare, sa dispara cea mai mare parte din ostilitatea care a dominat relatiile dintre guvernarea comunista si opozitie.

Mai mult, Vladimir Voronin se pare ca a acceptat mai multe conditii si propuneri de colaborare cu opozitia in schimbul voturilor ei, inclusiv una pe care nu a acceptat-o categoric pana acum. Este vorba de abandonarea functiei de lider al Partidului Comunistilor.

In urmatoarele zile Vladimir Voronin urmeaza sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru, acesta fiind probabil actualul ministru de externe Andrei Stratan, care, ca si presedintele parlamentului Marian Lupu, nu este membru al Partidului comunistilor.