Papa Ioan Paul al II-lea, care a oficiat mai multe canonizari decat toti predecesorii sai la un loc, ar putea trece la randul sau intre sfinti.

Speculatiile pe aceasta tema au fost alimentate de faptul ca in omagiul pe care i l-a adus a doua zi dupa moarte cardinalul Angelo Sodano l-a numit "Ioan Paul cel Mare", denumire pe care Biserica Catolica o rezerva in general pentru suveranii pontifi sanctificati.

Mai mult, in acelasi omagiu cardinalul Sodano a declarat ca Papa "a murit foarte senin, seninatatea sfintilor". Dosarele canonizarilor sunt analizate cu atentie la Vatican de Congregatia pentru cauza sfintilor. Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea a accelerat procedurile de canonizare, care inainte puteau dura secole.

Padre Pio, "capucinul stigmatilor", a fost sanctificat in 2002, la 24 de ani de la moarte, iar Jose Maria Escriva de Balaguer, fondatorul Opus Dei, care a murit in 1975, a fost canonizat tot in 2002. Pentru canonizare trebuie sa se dovedeasca faptul ca persoana propusa a facut minuni, in general miracole postume.

Vaticanistii estimeaza ca dosarul Papei Ioan Paul al II-lea este bun, dar subliniaza ca nu este cazul ca procedurile sa fie initiate prea devreme.