Incidentul a sporit ingrijorarea fata de perspectiva comiterii unor asasinate politice, in contextul controversatei retrageri israeliene din Fisia Gaza.

Persoane neidentificate au profanat, in noaptea de simbata spre duminica, mormintul premierului Yitzhak Rabin, asasinat in noiembrie 1995 de un extremist evreu care se opunea acordurilor de pace israeliano-palestiniene de la Oslo.

„Ciine asasin" - au scris cu vopsea neagra profanatorii pe mormintul fostului sef al guvernului israelian, aflat in coltul „Personalitatilor Natiunii" din cimitirul de pe Muntele Herzl, la Ierusalim. Mormintul sotiei sale, Lea Rabin, care se afla alaturi, a fost profanat cu un slogan similar.

De asemenea, au fost profanate mormintele lui Theodor Herzl, fondatorul sionismului politic, si al lui David Ben Gurion, care a proclamat, in 1948, crearea statului Israel. Pe mormintele celor doi a fost scris „Hitler", cu vopsea neagra. Inscriptia „Hitler, creierul" a fost gasita, concomitent, pe mormintele a 12 soldati israelieni ingropati in cimitirul de pe Muntele Herzl.

Trei camere de luat vederi, care functioneaza 24 de ore din 24, i-au filmat pe vandali in timp ce profanau mormintele lui Yitzhak si Lea Rabin. Politia banuieste ca vandalii apartin unui curent religios evreiesc antisionist ultraminoritar, cu citeva mii de aderenti, care contesta crearea statului Israel.

Incidentul a provocat emotie in Israel, tara care se teme de un nou asasinat politic, in contextul retragerii israeliene din Fisia Gaza, prevazuta pentru aceasta vara. Extremistii ultranationalisti si religiosi au jurat sa impiedice aceasta retragere, care prevede evacuarea a circa 8.000 de colonisti.