In urma unei campanii electorale care a reusit sa aduca doar un procent mic de bucuresteni la vot, Adriean Videanu, candidatul Aliantei PNL-PD, a fost ales din primul tur al alegerilor partiale primar general al Capitalei.

Rezultatele finale comunicate de Biroul Electoral Municipal confirma victoria lui Adriean Videanu, care a fost votat de 53,01% dintre bucuresteni, drept edil-sef al Capitalei.

Principalul sau contracandidat, social-democratul Marian Vanghelie, a obtinut sustinerea a 29,55% dintre votanti, urmatorii clasati in cursa pentru Bucuresti fiind Cristian Popescu din partea Partidului Blocul National Democrat cu 8,71% si Anca Petrescu din partea Partidului Popular Romania Mare cu 3,48%. Ceilalti candidati au primit sub 2% dintre sufragii.

In Bucuresti, prezenta la vot la alegerile partiale de duminica a fost de 24,83%. Cu toate acestea, potrivit legii, candidatul care a obtinut jumatate plus unu dintre voturile valabil exprimate, indiferent de prezenta la urne, este declarat castigator al alegerilor din primul tur de scrutin.

Avand in vedere prezenta la votul de duminica, noul primar general al Capitalei a fost votat de putin peste zece la suta dintre bucuresteni.

Promisiuni pe trei ani si jumatate

Prima declaratie a lui Adriean Videanu, in calitate de primar ales al Bucurestiului, a fost de a-si asigura votantii ca programul prezentat in campanie va fi dus la indeplinire. El a estimat ca promisiunile electorale vor deveni realitate "in trei ani si jumatate".

De altfel, Videanu a dorit sa mentioneze ca a evitat sa-si ia angajamente care nu se pot onora, proiectele din programul sau fiind acoperite de resurse.

Primarul General a declarat ca primul sau obiectiv va fi atragerea de resurse pentru finantarea proiectelor mari de infrastructura, "fie ca vorbim de canalizare, de retea de apa, de gaze, de electricitate, de telefonie, fie ca vorbim de infrastructura stradala, parcari si chiar salubrizare".

Adriean Videanu le-a multumit bucurestenilor si nu s-a declarat surprins de procentajul mic al prezentei la vot. El a comentat inca de la momentul inchiderii urnelor ca nu este nimic spectaculos in acest sens, deoarece si cu alte ocazii s-au inregistrat rezultate asemanatoare. Videanu a argumentat ca situatia de duminica se incadreaza intr-o medie satisfacatoare pentru alegerile partiale.

Videanu si echipa sa de campanie au apreciat duminica seara, dupa aflarea rezultatelor partiale ale numaratorii paralele realizate de democrati, ca, in ciuda numarului redus de votanti, faptul ca PNL-PD si-au impus candidatul din primul tur de scrutin este o performanta care dovedeste mobilizarea electoratului Aliantei.