Adriean Videanu (PNL-PD) a castigat postul de primar general chiar din primul tur de scrutin, cu 53,01% din voturi, principalul contracandidat al reprezentantului Aliantei, Daniel Marian Vanghelie (PSD), adunand doar 29,55% din sufragii.

Potrivit datelor comunicate ieri de Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM), in urma centralizarii voturilor exprimate la toate cele 1155 de sectii de votare, Videanu a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate - 231.147, in timp ce Vanghelie a strans 128.822 de voturi.

Cristian Popescu "Piedone", candidat din partea Partidului Blocul National Democrat, a intrunit 8,71% din sufragii (37.965 de voturi valabil exprimate), iar Anca Petrescu (PPRM) a obtinut 3,48% (15.187 de voturi valabil exprimate). Radu Opaina (PUR) a strans 1,92% (8361 de voturi valabil exprimate), iar independentul Ralu Filip - 1,16% (5065 de voturi valabil exprimate).

Ceilalti 11 candidati au adunat sub un procent fiecare. Potrivit BEM, la urne s-au prezentat 24,83% dintre bucurestenii cu drept de vot, ceea ce inseamna 439.575 de alegatori din cei 1.763.040 inscrisi pe listele electorale permanente. BEM a inregistrat 436.012 voturi valabil exprimate (99,19%).

Rezultatele alegerilor comunicate de BEM sunt provizorii, deoarece pana ieri la ora 21,00 se mai puteau depune contestatii privind desfasurarea scrutinului. Conform procedurii, dupa analizarea contestatiilor BEM trimite procesul-verbal de incheiere a procesului electoral in Bucuresti catre Tribunalul Capitalei, pentru validarea scrutinului de duminica.

Tribunalul trebuie sa emita apoi o hotarare privind validarea in functia de primar a candidatului care a obtinut cel mai mare numar de voturi, apoi acesta depune juramantul si preia functia.

Proiecte acoperite de resurse

"Tot ceea ce am promis in campanie se va realiza in trei ani si jumatate", a declarat ieri, invingatorul alegerilor de duminica, intr-un interviu acordat Rompres. Videanu a asigurat ca proiectele pe care le-a propus bucurestenilor sunt acoperite de resurse.

"Primul lucru pe care am sa-l fac este sa demarez atragerea de resurse, astfel incat sa finantam proiectele mari de infrastructura, fie ca vorbim de canalizare, de retea de apa, de gaze, de electricitate, de telefonie, fie ca vorbim de infrastructura stradala, parcari sau salubrizare.

Am incercat sa cuantific resursele pe care le poate aduce Bucurestiul in urmatorii trei ani si jumatate, pe baza evaluarii fiecarui proiect in parte, si cred ca avem posibilitatea sa le finantam", a spus succesorul lui Basescu.

Referindu-se la prioritatile mandatului de primar, Videanu a enumerat "proiectele mari de infrastructura, cele 1850 de strazi, care sa rezolve problema periferiei Bucurestiului, dar si proiecte cum ar fi reintregirea patrimoniului Capitalei, pentru a pune la dispozitia investitorilor oportunitatea de a face afaceri in Bucuresti, astfel incat sa dezvoltam orasul".

"Alte prioritati sunt inelul verde de care are atat de mare nevoie Bucurestiul si zona de agrement din jurul celor 12 lacuri care strabat Capitala.

Consultari cu cetatenii

(...) Dorim o mai mare responsabilizare a administratiei publice locale in sensul armonizarii intereselor in Bucuresti, fata de ceea ce s-a intamplat in perioada guvernarii PSD, cand Bucurestiul era privit ca sase orase. Avem nevoie sa gandim in mod unitar dezvoltarea Bucurestiului. Asta nu inseamna, sub nici o forma, restrangerea prerogativelor primarilor de sectoare.

Cred ca, dimpotriva, prerogativele acestora trebuie marite, dar va fi necesar ca impreuna sa gestionam eficient resursele financiare", a spus noul primar. Intrebat daca se gandeste sa candideze la presedintia PD, Videanu a aratat: "Am spus-o dintotdeauna: PD are o echipa puternica.

Eu cred ca, indiferent cine va fi, Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, in fruntea partidului va ajunge cine trebuie".

Nu in ultimul rand, primarul s-a referit la modul in care se va consulta cu cetatenii, afirmand ca, "din cand in cand, se poate face o consultare pe probleme majore, de genul celor pe care noi le-am facut prin intermediul unei institutii specializate".

"Nu cred in institutia referendumului ca solutie pentru rezolvarea problemelor Capitalei, ci in institutia consultarii bucurestenilor, care sunt lucruri total diferite. Consultarea presupune sa afli nevoile bucuresteanului, referendumul inseamna sa-i ceri bucuresteanului sa se pronunte asupra unei probleme", a mai spus Videanu.