Marian Vanghelie reprezinta cel de-al patrulea esec al organizatiei PSD Bucuresti, sub conducerea lui Dan Ioan Popescu, in cursa pentru Primaria Capitalei. Conducerea centrala a partidului nu a considerat nici ieri ca ar fi cazul sa ia masuri.

Dan Ioan Popescu este presedinte al organizatiei bucurestene a PSD (fost PDSR) din 1997. In tot acest timp, partidul nu a reusit sa cistige niciodata Primaria Capitalei. La alegerile partiale din 1998, Sorin Oprescu era infrint de taranistul Viorel Lis. La scrutinul din 2000, intrarea neasteptata a lui Traian Basescu in cursa l-a scos pe tusa pe Oprescu inca o data.

In iunie 2004, nici macar Geoana nu a reusit sa schimbe soarta PSD, fiind invins de Basescu din primul tur, cu o diferenta de 30%. Cu 29,55%, Vanghelie a obtinut un rezultat comparativ cu cel al lui Geoana in iunie 2004 (29,74%), asa cum se angajase Dan Ioan Popescu. Asta nu l-a impiedicat pe Videanu sa cistige din primul tur.

Ca urmare, seful PSD Bucuresti a declarat ieri ca, rezultatele lui Geoana si Vanghelie fiind egale, el unul nu vede de ce si-ar da demisia, dar ca se va pune la dispozitia Consiliului organizatiei pe care o conduce, compus preponderent din fideli ai sai. Voalat, Popescu a aruncat o parte din esec pe seama luptelor pentru succesiune intre liderii centrali ai PSD.

"Imaginea PSD ca partid de opozitie nu este foarte bine conturata pentru ca la noi este inca o discutie legata de imagine. Nu ne-am intrat inca in haina de partid de opozitie", a declarat el.

Sfat de taina

Esecul electoral din Bucuresti nu a fost dezbatut ieri la Delegatia Permanenta a PSD.

In schimb, intr-o sedinta restrinsa care a avut loc in biroul lui Ion Iliescu de la sediul PSD din Baneasa, la care au participat Dan Ioan Popescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Octav Cozminca, Iliescu i-a sugerat lui Popescu sa renunte la a mai candida, inca o data, la congresul din 21 aprilie, pentru functia de vicepresedinte PSD.

Despre plecarea sa din fruntea organizatiei nu vorbeste nimeni. „Singurul care si-a asumat aceasta raspundere (de a candida – n.n.) a fost Daniel Marian Vanghelie si organizatia PSD Bucuresti l-a sprijinit. Sa taiem capete, mi se pare copilaros si neproductiv", s-a rastit la ziaristi Ion Iliescu.

Conducerea centrala a PSD conteaza pe eventualitatea ca acesta sa piarda teren in organizatie, data fiind intentia lui Popescu de a arunca o parte din vina asupra vicepresedintilor PSD Bucuresti.

(Cotidianul, Ada Mesesan, Laura Ciobanu)