Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, nu pare dispus sa-si asume responsabilitatea pentru usturatorul esec inregistrat de Daniel Marian Vanghelie in alegerile pentru Primaria Capitalei. La lansarea candidaturii acestuia, Popescu a anuntat ca isi va da demisia din fruntea PSD Bucuresti daca "primarul care este" va obtine un scor inferior celui inregistrat de Mircea Geoana in 2004.

Dupa ce acest lucru a devenit realitate, Dan Ioan Popescu "a intors-o ca la Ploiesti": nu isi da demisia, dar isi pune mandatul de presedinte la dispozitia Consiliului Municipal al PSD Bucuresti, care urmeaza sa-i decida soarta in cursul zilei de miine.

Desi a recunoscut ca rezultatul obtinut de Vanghelie in competitia pentru Primaria Capitalei "nu este satisfacator", deoarece se astepta sa existe un al doilea tur de scrutin, Dan Ioan Popescu a refuzat ieri sa accepte ca Mircea Geoana a obtinut un scor mai bun decit Marian Vanghelie. El spune ca voturile primite de cei doi sint egale.

Statisticile il contrazic insa, indiferent daca acestea se refera la procente sau la numarul de voturi obtinute de ambii candidati. In iunie 2004, Geoana a avut 29,7%, adica 225.774 de voturi. Duminica, Vanghelie a obtinut 29,5% , adica a primit girul a 128.822 de bucuresteni.

Dan Ioan Popescu afirma ca numarul de voturi nu trebuie luat in calcul pentru ca absenteismul la urne este vina intregii clase politice.

In legatura cu demisia promisa, Dan Ioan Popescu a fost transant: "Cred ca demisia mea nu ar duce decit la decapitarea inca o data a organizatiei Bucuresti si la o degringolada". Liderul PSD Bucuresti a precizat ca nici unul dintre colegii sai din Delegatia Permanenta nu i-a cerut ieri socoteala pentru infringerea din Bucuresti.

Da vina pe altii

In avanpremiera sedintei Consiliului Municipal al PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu a identificat ieri o serie de explicatii pentru esecul lui Vanghelie. Unele dintre acestea sint de ordin general, ca de pilda "valul pozitiv de care se bucura Alianta D.A.

in Bucuresti", faptul ca "imaginea PSD ca partid de opozitie nu este prea bine conturata", faptul ca "PSD nu a reusit sa gaseasca limbajul propice pentru a comunica cu electoratul bucurestean" sau intrarea in competitie a ex-pesedistului Cristian Popescu (Piedone), care a afectat rezultatul lui Vanghelie. Apoi, Popescu a vorbit despre o serie de factori particulari.

El i-a acuzat pe unii vicepresedinti ai organizaiei de Bucuresti ca nu s-au implicat asa cum trebuia in campania electorala, fiind nominalizat Dan Darabont. Popescu s-a referit si la colegi care au transmis semnale negative la adresa candidaturii lui Vanghelie, aluzie la afirmatiile senatorului Vasile Dincu.

"Marian Vanghelie este un membru de partid foarte bun, implicarea sa in campania electorala a fost un cistig si nu este exclus sa candideze pentru Primaria Capitalei si in 2008", a incheiat apoteotic Dan Ioan Popescu.