Guvernul va propune Parlamentului initierea unor dezbateri publice pe tema modului de organizare si desfasurare a sistemului electoral, la care sa participe toate partidele si organizatiile neguvernamentale, a anuntat ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.

Prin aceste dezbateri, la care vor participa partidele politice si organizatiile non-guvernamentale, se intentioneaza elaborarea unui Cod Electoral, care sa cuprinda toate actele normative in domeniu si care sa reglementeze modul de organizare si desfasurare a sistemului electora si a Autoritatii Electorale Permanente, procedura de desemnare a politicienilor la toate nivelele si modul de

desfasurare a alegerilor, astfel incat suspiciunile de frauda sa fie evitate. "Atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor au fost inregistrate initiative legislative care vizeaza modificarea legilor electorale. Acestea apartin PNL, PSD si PUR, unele dintre ele fiind depuse la Birourile Permanente inca din legislatura trecuta.

La acestea se adauga initiativele reprezentantilor societatii civile, daca este sa facem referire doar la Codul Electoral propus de Asociatia Pro Democratia.

Consider ca o asemenea dezbatere trebuie organizata cat mai departe de anul electoral", a spus Olteanu. Dezbaterea care urmeaza sa debuteze in cel mai scurt timp, prin organizarea de mese rotunde, este deschisa tuturor celor interesati de elaborarea unei legi electorale care sa elimine suspiciunile de fraudare si marginalizarea reprezentantilor societatii civile.

"Pe baza propunerilor partidelor politice si a ONG-urilor, care se vor centraliza si trimite unei comisii speciale, Parlamentul va lua decizia finala. Acest Cod Electoral va trebui sa cuprinda regelmentari si pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European", a precizat Bogdan Olteanu.