Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut, in luna martie, cu 554,6 milioane de euro, pana la 12,56 miliarde de euro, pe seama cumpararilor bancii centrale, veniturilor din administrarea rezervei si altor elemente, se arata intr-un comunicat al BNR. Banca centrala nu a precizat valoarea fiecarui element care a influentat valoarea rezervelor.

Potrivit comunicatului, intrarile din luna martie au fost de 933,9 milioane de euro, reprezentand cumparari din piata valutara, venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele.

De asemenea, BNR a consemnat iesiri de 379,3 milioane de euro, sub forma de plati scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, cotizatii, comisioane bancare. Valoarea rezervei de aur a crescut usor, la 1,11 miliarde de euro, cantitatea de metal pretios ramanand constanta, la 105 tone.

Pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe si garantate insumeaza 1,19 miliarde de euro.