Actionarii Romexterra Leasing au decis, la finele lunii martie, listarea titlurilor firmei la Bursa de Valori Bucuresti, operatiunea urmand sa aiba loc, cel mai probabil, in luna august sau septembrie, a declarat agentiei Mediafax presedintele companiei, Cornel Coca Constantinescu.

"In functie de studiile realizate de societatea care va intermedia plasamentul, precum si de analiza KPMG, auditorul grupului Romexterra, vom decide gradul de deschidere a societatii, in limita a 25-35% din actiuni", a precizat Constantinescu.

Oficialul Romexterra Leasing a afirmat ca aceste studii vor influenta si modalitatea intrarii pe bursa, fie prin majorare de capital social prin emisiuni de actiuni pe piata primara, fie prin vanzare de actiuni pe piata secundara.

"Listarea la Bursa de Valori Bucuresti confera companiei o valoare reala, care nu poate fi contestata, iar acest lucru va aduce un plus de credibilitate pentru Romexterra Leasing", a precizat Constantinescu. In opinia sa, tranzactionarea pe BVB se va reflecta pozitiv in capacitatea companiei de a avea acces la surse de finantare competitive, inclusiv de la fonduri de investitii externe.

In prezent, nici o companie de leasing nu este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, in timp ce International Leasing este singura societate de profil cotata pe piata Rasdaq. Romexterra Leasing a finantat, in 2004, contracte in valoare de 18,5 milioane de euro si a raportat un profit brut de 705.000 de euro.

Valoarea portofoliului companiei se ridica, la finele lunii decembrie 2004, la 32 de milioane de euro. Din totalul contractelor derulate de companie, in jur de 65% vizeaza echipamentele industriale, diferenta fiind acoperita de autovehicule. Societatea are un capital social de 210 miliarde lei, principalul actionar fiind Romexterra Bank.

La randul sau, conducerea Romexterra Bank anunta, in toamna anului trecut, ca studiaza oportunitatea listarii actiunilor bancii la Bursa, data avansata pentru o astfel de operatiune fiind sfarsitul anului 2005.