Statul va renunta la actiunea de aur detinuta in cadrul societatilor comerciale privatizate. Decizia, adoptata de Guvern in ultima sedinta, va conduce la pierderea controlului detinut de stat in cadrul acestor companii. Potrivit proiectului de lege discutat de Executiv, actiunea nominativa de control va fi transformata in actiune comuna.

Masura a fost convenita in negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, in cadrul carora forul european a solicitat abrogarea articolului 34 din OU 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale.

Articolul mentionat stabileste ca, in cazul privatizarii societatilor comerciale rezultate ca urmare a reorganizarii regiilor autonome si in cazul altor societati comerciale de interes strategic, Guvernul are optiunea de a pastra o actiune nominativa de control al statului cunoscuta si sub denumirea de "actiunea de aur".

Actiunea nominativa de control asigura statului dreptul de a numi 1-2 reprezentanti in consiliul de adminstratie si posibilitatea de a se opune, in adunarea generala a actionarilor sau in consiliul de administratie, deciziilor care privesc gajarea sau ipotecarea activelor, dizolvarea si lichidarea in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

De asemenea, statul are dreptul de a se opune in privinta schimbarii obiectului de activitate, precum si fuziunii prin absorbtie, daca asemenea decizii ar putea afecta protectia consumatorilor, activitatea societatii prin favorizarea unui tert, protectia concurentei sau in cazul in care ar aduce atingere intereselor nationale.

Potrivit aceluiasi articol, actiunea nominativa de control poate fi transformata intr-o actiune comuna.

Transformarea actiunilor se va realiza la data intrarii in vigoare a actului normativ prin care articolul 34 va fi abrogat.

In ceea ce priveste companiile din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, exista deja un act normativ, Ordonanta de Guvern 31/2003, care prevede transformarea actiunilor nominative de control in actiuni ordinare si vanzarea lor la valoarea nominala catre actionarul majoritar. AVAS a efectuat deja aceasta operatiune pentru toate actiunile de control detinute.

In cazul a zece societati, investitorul nu s-a pronuntat pentru cumpararea titlurilor in cauza.