Speculatiile privind situatia ziarsitilor romani rapiti in Irak nu s-au oprit, cu tot efortul autoritatilor de a limita zvonurile. "Adevarul" sustine ca un avion romanesc se afla deja la Bagdag, fapt care ar putea sa confirme teoria conform careia cei trei au fost deja eliberati si vor fi trimisi acasa in curand.

"Gardianul" crede ca echipa de negociatori arabi nu-si face treaba, in timp ce "Ziua" se ocupa de dezinformarea pornita sambata noaptea de Dan Diaconescu. Singurul lucru cert este ca azi, intre 11.00 si 12.00, in Piata Presei Libere, are loc un miting de solidaritate cu ziaristii disparuti.

Un avion Romavia, pregatit sa-i aduca din Irak pe cei trei jurnalisti romani

Cazul celor trei jurnalisti rapiti in Irak a cunoscut ieri un nou episod presarat cu incertitudini si declaratii in doi peri, dar fara nici un fel de confirmari oficiale.

Inca de la primele ore ale diminetii, la Bagdad, pe diverse canale romanesti si ale fortei de coalitie, a aparut neoficial informatia, care practic este asteptata de toata lumea cu infrigurare, ca ziaristii romani sunt sanatosi si se afla in siguranta la Ambasada Romaniei de la Bagdad.

Reprezentantii Romaniei in capitala irakiana s-au ferit sa comenteze aceasta informatie, cerand jurnalistilor in repetate randuri "va rugam sa aveti rabdare cateva ore, pentru ca lucrurile sa fie in regula. Nu va putem spune altceva". Declaratiile in doi peri ale oficialilor au alimentat si mai mult varianta eliberarii jurnalistilor de la Prima TV si Romania Libera.

Surse din cadrul Ambasadei romane la Bagdad au refuzat sa dea un raspuns categoric, insa au oferit un alt indiciu - duminica, autoritatile de la Bucuresti au cerut si au primit ulterior aprobarea ca o aeronava de la Romavia sa survoleze Irakul si sa aterizeze la Bagdad.

Prezenta avionului romanesc a fost confirmata si de pilotii militari americani de pe elicopterele de transport care ieri ne-au spus ca au zarit pe aeroport o aeronava romaneasca. Spre dupa-amiaza, la bursa zvonurilor din Bagdad a aparut si varianta ca pana acum nu ar fi fost eliberati decat o parte dintre jurnalisti sau ca nu a fost vorba decat de o noua alarma falsa.

Cert este ca anchetatorii de la Bagdad au tot mai multe elemente potrivit carora disparitia celor trei romani are legaturi cu persoane din Romania. Aseara, la ora redactarii acestui material, ambasadorul Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu, era intr-o intalnire secreta cu reprezentantii Ambasadei Marii Britanii la Bagdad.

Autoritatile romane cer in continuare rabdare in criza jurnalistilor romani rapiti in Irak

Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a facut, luni, un nou apel la intelegerea mass-media sa dea dovada de "rabdare si maturitate" in privinta crizei jurnalistilor rapiti in Irak.

Ministrul i-a indemnat "prieteneste" pe ziaristii interesati ca lucrurile sa mearga cat mai bine sa discearna atent intre ceea ce este informatie si ceea ce este zvon, intre ceea ce este intoxicare si ceea ce poate fi realitate.

Ungureanu a spus, din nou, ca, la momentul oportun, autoritatile romane, implicate in aceste eforturi "fara precedent in actiunea politica externa si interna a statului", vor oferi detalii lamuritoare privind operatiunile desfasurate, in aceste zile, pentru a-i aduce acasa pe cei trei cetateni romani, "vii si nevatamati".

Ministrul considera ca insistenta asupra informatiilor care nu au deloc "reazem in realitate" si nu implica institutiile statului ar putea produce nu doar perturbatii, ci si incidente nedorite, unele chiar cu consecinte tragice. In opinia oficialului roman, acum este nevoie, mai presus de orice, de solidaritate.

Si purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a indemnat mass-media sa nu mai creada zvonurile si scenariile privind situatia ziaristilor romani rapiti. "Nimeni nu va face secreta intoarcerea lor acasa", a mai spus ea.

  • Forum: Jurnalisti romani rapiti in Irak

  • Romania Libera - Ziaristii sa nu mai dea crezare zvonurilor!

  • Ziua - Grupul operativ tace. Si ce face?

  • Realitatea Romaneasca - Tacere apasatoare pe axa Bucuresti-Bagdad

  • Gardianul - Secretomania Cotrocenilor nu a dat, inca, nici un rezultat

  • Jurnalul National - Un oficial bate campii in legatura cu rapirea

  • Cotidianul - Autoritatile romane vor comunica doar eliberarea ostaticilor

  • Evenimentul Zilei - Ce stie fratele lui Hayssam Omar?