Presedintele Basescu a semnat ieri decretul de trecere in rezerva a directorului adjunct al Serviciului Roman de Informatii, generalul Ion „Gioni" Popescu.

Cunoscut ca unul dintre cei mai controversati ofiteri din cadrul serviciilor de informatii, Gioni Popescu a devenit adjunctul sefului SRI, Radu Timofte, in noiembrie 2001, fiind numit in aceasta functie de fostul presedinte Ion Iliescu.

Numele lui Gioni Popescu a fost vehiculat in legatura cu mai multe afaceri dubioase desfasurate pe vremea cind sef al SRI era Virgil Magureanu, in special afacerea "Jimbolia", precum si alte operatiuni de contrabanda cu combustibili si tigari in care ar fi fost implicati mai multi ofiteri SRI.

Nu in ultimul rind, Parchetul Militar l-a audiat pe generalul Popescu intr-un dosar privind construirea unei vile apartinind lui Magureanu in localitatea Giurtelecu Hododului. In cele din urma, nu au fost formulate nici un fel de acuzatii oficiale impotriva lui.

Potrivit istoricului Marius Oprea, Gioni Popescu a lucrat inainte de 1989 ca director al retelei magazinelor de stat, dar, in acelasi timp, era subofiter sub acoperire in cadrul Securitatii. Dupa 1989, si-a continuat studiile si, intr-un timp foarte scurt, a devenit doctor in economie, obtinind gradul didactic de conferentiar universitar.

La fel de repede a fost avansat in grad, mai intii colonel si apoi general.

Tot ieri, Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie prin pensionare a judecatorului Emil Ghergut. Anul trecut, in calitate de presedinte al Biroului Electoral Central, Emil Ghergut a facut unele afirmatii publice defaimatoare la adresa lui Basescu si a Aliantei D.A. chiar in ziua alegerilor.

Sectia disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii l-a sanctionat cu avertisment pe 29 martie, cu numai citeva zile inainte de a fi pensionat.