"A diamond is forever", spune sloganul publicitar al producatorului nr. 1 de diamante, De Beers - adica un diamant este pentru totdeauna. Nu si pentru oricine

In urma cu doua saptamani, cand a fost lansata ideea ca e cazul ca oamenii sa-si diversifice plasamentele daca depozitele bancare, actiunile si investitiile imobiliare nu le mai dau satisfactie, bancile plateau depunatorilor dobanzi de 12%. S-a ajuns la 10% si nu este exclus ca si aceste rate sa fie raritati peste inca doua saptamani.

Nevoia de alternative pentru plasamente a devenit si mai presanta.

Pasul dincolo de aur

O varianta de investitie a fost identificata in aur si dovada ca sugestia n-a fost rea este data de faptul ca pretul in lei al metalului galben n-a scazut sub 385.000, in ciuda unei fluctuatii deosebit de ample a raportului euro/dolar. Ba dimpotriva, gramul de aur a urcat la peste 390.000.

Dar, daca luam in calcul ca pretul aurului pe plan international a fost in acest rastimp extrem de volatil (de la 443 de dolari/uncie s-a redus la 424, pentru a creste apoi la 428), se poate trage concluzia ca este nevoie si de altceva care sa conserve valoarea, ceva cu oscilatii de pret mai reduse decat metalele pretioase.

Exista asa ceva? Da - diamantele.

Peste mari si tari

Robert Bene, director general al Diamond Investment, ne-a declarat ca in Romania nu se poate vorbi inca despre o piata a diamantelor in adevaratul sens al cuvantului pentru ca astfel de valori nu intra decat arareori in vederea investitorilor autohtoni.

Dar daca nu exista nu inseamna si ca nu trebuie sa se formeze. Fiindca, iata, situatia actuala reclama alternative.

Pentru a vedea insa cum ar trebui sa arate o piata a pietrelor pretioase trebuie sa tragem cu ochiul in partea vestica a lumii, la Anvers, New York si Londra, ori in Orientul Apropiat (Tel Aviv, Dubai).

In general, se poate observa ca intreprinzatorii au inceput sa investeasca in diamante pentru a-si asigura averile impotriva crizelor economice si politice. De curand, cele mai valoroase nestemate au fost introduse in portofolii ca masura de asigurare contra inflatiei.

Calculele sunt simple: daca anul trecut diamantele au oferit un profit mediu de 10-15%, castigul se poate dovedi suficient chiar si pentru pietele emergente, ce sa mai vorbim de economiile dezvoltate.

La sursa

Dar, desi pietele mari de diamante se afla in vestul Europei sau intre Mediterana si Golful Persic, cartile se fac in sudul Africii. Concernul anglo-african De Beers concentreaza peste 80% din productia mondiala.

Explicatia pentru faptul ca pretul diamantelor creste continuu este ca De Beers restrange permanent oferta, in functie de cererea potentiala.

In acest fel este controlata continuu volatilitatea si am ajuns la principalul atu al diamantelor fata de aur. (Cam la fel cum incearca sa procedeze OPEC pe piata petrolului, doar ca in cazul aurului negru decizia nu este concentrata nici pe departe in aceeasi masura).

Totusi, in ceea ce priveste evaluarea calitatii, siguranta, credibilitatea, lucrurile nu stau atat de simplu in cazul diamantelor asa cum stau in privinta aurului. Diamantul ajunge sa fie cel mai valoros plasament sau simbolul suprem al luxului abia dupa ce se transforma in briliant.

Valoarea adaugata

Prin urmare, ce este briliantul? Este un diamant brut trimis de la Kimberley la Anvers, la Tel Aviv sau chiar in cele 21 de ateliere din Romania, o piatra care, dupa prelucrarea in functie de dimensiunile stabilite de Marcel Tolkowsky, in 1919, ia forma unui poliedru cu 57 de fatete.

Mai exista si alte stiluri de slefuire (oval, poire, pendeloque, marquise, navette, princess, inima, fire rose), numai ca briliantul rotund are avantajul ca scoate maximul dintr-un diamant brut, ca stralucire si focuri (reflecta toate culorile curcubeului).

Si daca am discutat despre taierea diamantelor, trebuie precizat ca nu exista un singur criteriu dupa care expertii evalueaza calitatea diamantelor, ci patru.

Sistemul celor patru C - Color (culoare), Clarity (claritate), Carat (greutate in carate) si, in sfarsit, Cut (taietura) - a fost stabilit in anii ’50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA) si este acceptat ca atare de gemologi si oameni de afaceri.

Sub lupa specialistului

Valoarea diamantelor in functie de greutate creste exponential, dar acest parametru este cel mai usor de determinat. Cu ceilalti e mai complicat.

Culoarea diamantelor este exprimata in litere, pe o scara descrescatoare de la D la Z. Un diamant perfect incolor este notat cu D, iar de la J diamantele sunt percepute ca galbene chiar si de un ochi mai putin experimentat.

Daca valoarea diamantelor scade considerabil de la H la Z, diamantele Z plus sunt extrem de valoroase. In aceasta ultima categorie intra celebrele diamante albastre ("Hope"), verzi ("Dresden"), galben-portocaliu ("Incomparabilul"), rosii ("Hancock") sau roz (provenite din mina australiana Argyle).

Claritatea diamantelor inseamna absenta incluziunilor - lipsa urmelor altor minerale in structura cristalina. In ordine descendenta, exista urmatoarea scara de evaluare: FL-IF (nu prezinta defecte interne sau externe), VVS1-VVS2 (incluziuni foarte mici), VS1-VS2 (incluziuni mici), pana la IS1-IS2 (defecte vizibile chiar si cu ochiul liber).

Caratul este unitatea de masura a pietrelor pretioase (1 ct=0,2 grame, 1 ct=100 puncte).

In privinta taieturii, s-a determinat geometric, in functie de proprietatile de reflexie si refractie ale carbonului cristalizat tetraedric - diamantul -, ca exista o serie de dimensiuni optime de la unghiul de taiere, diametrul blatului, raportul dinte acesta si inaltime etc.

Iata si un exemplu: un briliant standard (culoare D, fara defecte, stralucire in intreaga structura cristalina, curat) de un carat costa intre 10.000 si 15.000 de dolari. Unul de trei carate ajunge la peste 80.000 de dolari (25-30.000 dolari/carat).

Falsuri

Un investitor nu are insa nevoie sa-si bata capul cu atat de multe notiuni. Exista specialisti care pot spune daca un presupus diamant este veritabil sau este doar o imitatie fara valoare, din moissanit sintetic.

Mircea-Dragomir Andrei, singurul expert in pietre pretioase atestat in Romania (care isi desfasoara activitatea in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor), ne-a declarat ca moissanitul conduce aproape la fel de bine caldura ca si diamantul veritabil, ceea ce pune testerele vechi in dificultate.

Din acest motiv trebuie retinut clar ca diamantele nu se cumpara fara certificat. Aici nu-i loc de chilipiruri. Singura afacere buna care se poate face este achizitia unui diamant vechi care sa fie retaiat. Chiar daca el pierde 10% din greutate, celelalte criterii ii majoreaza semnificativ pretul.

Investment grade

Criteriile de a evalua un diamant sunt, asadar, mult mai complicate decat in cazul aurului. Ceea ce stim insa limpede este ca un inel cu diamant, o combinatie aur-diamante care sa ne fereasca de toate relele pamantului nu constituie o investitie de portofoliu.

Doar 10% din diamantele extrase in fiecare an trec la categoria "diamante de depozit". Restul sunt utilizate pentru bijuterii. Asta face ca, probabil, pe inelarul doamnelor sa stea asezata o piatra mai mica de un carat care, in afara faptului ca nu reprezinta mare atractie pentru dealer, il incurca si pe expert la evaluare.

De aici se mai poate retine ca locul lingoului de aur si cel al diamantului de minimum un carat sunt la banca, in casete de valori separate.

Un avantaj al diamantului fata de aur este ca un lingou voluminos de 12,5 kilograme se poate reduce la 2,4 grame, cat cantaresc 12 diamante perfecte de un carat, ori la doar 1,2 grame - doua diamante de trei carate.

Sa lasam insa la o parte speculatiile. Cand dobanzile si actiunile ne dezamagesc, diamantele si aurul pot fi la fel de bine utilizate ca alternative. Aurul nu trebuie neaparat sa fie cumparat ca lingou, ci exista si monede de o uncie (31,103 grame), cu puritate de 999/1000, care costa 450-460 de dolari.

In cazul diamantelor investitia e mult mai importanta - 10.000-15.000 de dolari - dar face. Ca in orice afacere, beneficiile sunt pe masura investitiei.

In momentul de fata, randamentele investitiilor in diamante se situeaza deja la nivelul dobanzilor bancare din Romania, dar in 2006 si 2007 vor fi net superioare.

Si fiindca principalul scop al unui plasament de acest fel este sa ne fereasca de socuri, cum ar fi socul integrarii in Uniunea Europeana, cei care investesc pe termen lung in diamante vor gasi, la finele deceniului, o valoare bine conservata, peste inflatia oficiala, adica real pozitiva.

de Ionut Balan